Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kopr a losos: 31 receptů pro milovníky ryb

Kopr a losos: 31 receptů pro milovníky ryb
ZDROJ: Oxana Kolodina/ Unsplash

Kopr a losos patří zkrátka k sobě, ať se vám to líbí nebo ne. Možná to bude tím, že oba jsou oblíbenou položkou na jídelníčku Skandinávců, kteří nedají dopustit hlavně na tzv. gravlax neboli lososa marinovaného v soli. Zajímavých receptů však pro vás máme celou řadu!

Kopr a losos spolu na talíři kamarádí, hlavně v severských zemích. I jinde na světě se však v kulinářském světě potkávají poměrně často. Losos má typicky růžovo-oranžové tučné maso a patří mezi nejloblíbenější ryby. 

Kopr je doma u nás i na severu

Ani zelenou bylinku jménem kopr asi nemusíme nijak dlouze představovat. Pokud ho rovnou nepěstujete na zahrádce, oblíbenou koprovou omáčku už jste jistě někdy ochutnali.

  • Z pravidla se bez něj neobejde ani lák k nakládání okurek. Zde, stejně jako v mnoha dalších receptech, kopr vystupuje v doprovodu kyselé složky.
  • Kyselá chuť totiž rybám báječně svědčí, stejně jako kopru.

Losos pohřbený pod krustou

Gravlax je severská pochoutka, kterou Skandinávci podávají jako slavnostní chod. Gravlax někdy nazývaný Gravlad lax (švédsky doslova „pohřbený losos“), je rybí filet zasyrova marinovaný v soli a cukru. Geniálně jednoduché, že?

  • Působením, soli a cukru se maso konzervuje a prodlouží jeho trvanlivost.

Přidejte bylinky, dodejte barvu řepou

Do solno-cukerné krusty můžete spolu s lososem uzavřít i bylinky, které maso ochutí. Originální skandinávský recept na gravlax k tomu využívá právě kopr a to v poměrně velkém množství. Žádné další ingrediencí už netřeba.

  • Vyzkoušet však můžete i koriandr se zázvorem, citrónovou či pomerančovou kůru nebo červenou řepu, která maso efektně obarví do ruda.

Jak na to?

Na přípravu gravlaxu můžete použít jak celý filet lososa, tak menší porce. Důležité však je, aby bylo maso čerstvé.

  • Všechny ingredience, v nichž chcete rybu marinovat, tedy cukr a sůl v poměru 1:1 a libovolnou bylinku či koření k ochucení (potažmo řepu k obarvení) pak jednoduše smíchejte a rybu v nich ze všech stran důkladně obalte. Nic víc.
  • Přikryjte obaleného lososa potravinářskou fólií a uložte na 24 až 72 hodin do chladničky.
  • Poté krustu z ryby sundejte, filet omyjte vodou, krájejte na tenké plátky a podávejte.
  • Skandinávci gravlax podávají s hořčičnou omáčkou doplněnou nasekaným koprem a pokapaný citrónovou šťávou.

Vyzkoušet však můžete i naši koprovo-kaparovou omáčku, stejně jako další recepty s koprem a lososem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam