Losos s krémovou koprovo-kaparovou omáčkou

Losos s krémovou koprovo-kaparovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1677 kcal
Bílkoviny 104 g
Cukr 42 g
Tuky 110 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kopr má bohaté využití v lidové medicíně a kdysi platíval za magickou rostlinu. Nejlepší je čerstvý, vůbec či jen málo tepelně upravený. Ladí s rybami, hovězím masem, vejci, zakysanými mléčnými výrobky a sýry.

Suroviny

losos 450 g
s kůží
sůl
pepř 0.5 ČL
barevný, čerstvě mletý
citronová kůra
najemno nastrouhaná, podle chuti
cibulový prášek 1 ČL
mletá sušená cibule
jarní cibulka 1 ks
nakrájená na kolečka
citron 3 plátek
máslo 30 g
nakrájené
salát
směs a trocha čerstvého kopru na podávání
Na omáčku
smetana 2 PL
zakysaná
majonéza 2 PL
jarní cibulka 1 ks
nadrobno nakrájená světlá část cibulky
citronová štáva
pár kapek
křenová pasta 0.5 ČL
nebo podle chuti
kopr 1 PL
čerstvý, nasekaný
česnek sušený špetka
mletý sušený česnek
kapary 1 hrst
nakládané, propláchnuté, okapané a nakrájené nadrobno
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180°C. Zapékací mísu či pekáč vyložte pevným alobalem či pečicím papírem, na něj položte lososa kůží dolů, posypte pepřem, citronovou kůrou, cibulovým práškem a solí, navrch dejte jarní cibulku a citron, poklaďte máslem. Alobal pevně uzavřete (papír stočte) nad lososem. Pečte 20 minut. Pak otevřete a podle potřeby dopečte otevřené, v alobalu můžete i pod grilem (asi 10 minut).

2 Přísady na omáčku vymíchejte dohladka. Podávejte k lososovi, doplněné směsí salátových lístků a koprem.

NĚCO NAVÍC
Lososa lze také opéct v pánvi na másle spolu s citronem a jarní cibulkou a dodatečně ochutit citronovou kůrou, kořením a solí.

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit