Losos s krémovou koprovo-kaparovou omáčkou

Losos s krémovou koprovo-kaparovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1677 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 42 g
Tuky 110 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kopr má bohaté využití v lidové medicíně a kdysi platíval za magickou rostlinu. Nejlepší je čerstvý, vůbec či jen málo tepelně upravený. Ladí s rybami, hovězím masem, vejci, zakysanými mléčnými výrobky a sýry.

Suroviny

losos 450 g
s kůží
sůl
pepř 0.5 ČL
barevný, čerstvě mletý
citronová kůra
najemno nastrouhaná, podle chuti
cibulový prášek 1 ČL
mletá sušená cibule
jarní cibulka 1 ks
nakrájená na kolečka
citron 3 plátek
máslo 30 g
nakrájené
salát
směs a trocha čerstvého kopru na podávání
Na omáčku
smetana 2 PL
zakysaná
majonéza 2 PL
jarní cibulka 1 ks
nadrobno nakrájená světlá část cibulky
citronová štáva
pár kapek
křenová pasta 0.5 ČL
nebo podle chuti
kopr 1 PL
čerstvý, nasekaný
česnek sušený špetka
mletý sušený česnek
kapary 1 hrst
nakládané, propláchnuté, okapané a nakrájené nadrobno
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180°C. Zapékací mísu či pekáč vyložte pevným alobalem či pečicím papírem, na něj položte lososa kůží dolů, posypte pepřem, citronovou kůrou, cibulovým práškem a solí, navrch dejte jarní cibulku a citron, poklaďte máslem. Alobal pevně uzavřete (papír stočte) nad lososem. Pečte 20 minut. Pak otevřete a podle potřeby dopečte otevřené, v alobalu můžete i pod grilem (asi 10 minut).

2 Přísady na omáčku vymíchejte dohladka. Podávejte k lososovi, doplněné směsí salátových lístků a koprem.

NĚCO NAVÍC
Lososa lze také opéct v pánvi na másle spolu s citronem a jarní cibulkou a dodatečně ochutit citronovou kůrou, kořením a solí.

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit