Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

4.1/5 Počet hodnocení: 84
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8073 kcal
Bílkoviny 353 g
Sacharidy 822 g
Tuky 363 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Teplá koprová omáčka se skoro nikde jinde ve světě nevaří a nejí. A u nás k ní míváme většinou jen dva postoje: buď ji zbožňujeme, nebo nesnášíme,“ říká šéfkuchař Titus Eliáš. Díky jeho receptu si však koprovku zamilují úplně všichni!

Náš tip: Připravte si například i koprovou omáčku podle našeho video receptu

 
Skryt pre seznam

Suroviny

loupaná plec v celku
máslo 100 g
ocet 4 PL
+ do vody na uvaření vajec
vývar hovězí 500 ml
mléko 100 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
světlý
kopr svazek
čerstvý
vejce 4 ks
nové, uvařené ve slupce a oloupané
ghí 2 PL
pažitka svazek
menší

Postup

1

Z masa odřízněte blány, vložte ho do hrnce se 4 l studené vody, mírně osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a bez poklice nechte ,táhnout‘ asi 4 hodiny. Během vaření se voda odpařuje, takže vám zbude asi 1 l silného vývaru. Maso si můžete uvařit už den předem.

2

V kastrolu se silnějším dnem rozehřejte máslo a vsypte do něj cukr. Přilijte ocet, nechte přejít varem a potom zalijte vývarem. „Všechny přísady kromě kopru a smetany dávám do hrnce hned, chutě se lépe propojí a omáčka se po přidání smetany nesrazí,“ říká šéfkuchař Titus Eliáš.

3

Základ omáčky opět přiveďte k varu a maso nechte stranou ve zbylém vývaru. Jakmile začne základ vřít, přilijte mléko a omáčku ochuťte solí a pepřem. Nechte bublat na mírném plameni a mezitím okrájejte z toustového chleba kůrky a střídku nalámejte na menší kousky.

4

Nyní omáčku zahustěte. Nasypte do ní většinu pečiva a vařte 8–10 minut, dokud se chléb téměř nerozvaří a omáčka nezhoustne. Občas ji promíchejte metličkou. Stáhněte z ohně a ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Hustotu můžete během varu upravovat – buď přidáte chleba, nebo naopak přilijete vývar.

5

Nakonec omáčku přeceďte přes jemný cedník, aby byla úplně jemná a hladká. Případné žmolky chleba propasírujte přes cedník. Jde to dobře spodkem naběračky nebo lžíce. Kastrol s omáčkou postavte zpátky na sporák na velmi mírný plamen. I v této fázi můžete omáčku povolit vývarem a podle potřeby dochucovat.

6

Kopr otrhejte ze silných stonků. Lístky shrňte na hromádku, překrájejte najemno a spolu se smetanou vmíchejte do omáčky. „Nechte jen přejít varem, aby se smetana prohřála, a stáhněte z ohně. Jen tak si kopr zachová krásně zelenou barvu a výraznou svěží chuť i vůni,“ radí šéfkuchař. Ochutnejte a dejte stranou.

příprava omáčky

7

JAK UVAŘIT ZASTŘENÉ VEJCE

  • Přiveďte k varu vodu s octem a solí. Čím vyšší hrnec a víc vody použijete, tím bude vytvořený vír silnější a účinnější na zatažení vejce.
  • Vytvořte vír rychlým mícháním vody vařečkou ve stále stejném směru. Až vařečku vytáhnete, uprostřed hrnce by měl zůstat vír.
  • Vyklepněte jedno vejce přímo do víru. Nepouštějte ho do vody z velké výšky, aby se nerozlil žloutek. Stáhněte oheň a vařte 3 minuty.4 Když se bílek zatáhne a zpevní okolo tekutého žloutku, opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou.


jak uvařit zastřené vejce

8

S ČÍM A JAK OMÁČKU PODÁVÁT

  • Maso prohřejte ve zbylém vývaru nebo na pařáku a nakrájejte ho napříč vláknům na zhruba centimetrové plátky. Podle velikosti masa podávejte 1–2 plátky na porci.
  • Brambory prohřejte v pánvi na přepuštěném másle (nepřepaluje se). Na závěr přidejte nasekanou pažitku, prohoďte společně na pánvi a odstavte z ohně.
  • Rozdělte pažitkové brambory a plátky masa na talíře. Zastřené vejce velmi opatrně podeberte plochou lžící, aby z něj nevytekl žloutek, a položte ho na maso.
  • Když se bílek zatáhne a zpevní okolo tekutého žloutku, opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou.5 Přelijte část masa omáčkou. Zbytek koprovky nalijte kolem dokola, aby brambory zůstaly jen podlité. Máte-li rádi hodně omáčky, servírujte pokrm na hlubokém talíři.

servírování koprovky

TIPY & TRIKY

  • Vařené hovězí maso je podle Tituse Eliáše nejlepší z loupané plece. Maso má totiž uprostřed svalu vazivo (klihovatou část), díky kterému je po důkladném uvaření krásně měkké a šťavnaté. Pokud vám nevadí ani hodně klihovaté maso, můžete si ke koprovce uvařit i kližku.
  • Vývar na omáčku ochucuje šéfkuchař pouze solí. Zbylý vývar můžete po vychladnutí uchovat až 4 dny v chladničce nebo ho zamrazit na pozdější použití. Zamrazený v plastové nádobě vydrží až 3 měsíce.
  • Zahuštění V restaurační kuchyni se omáčka připravuje klasicky z velouté (máslové jíšky a vývaru), menší množství (tzn. připravujete-li omáčku doma) můžete snadno zahustit třeba i toustovým chlebem jako v našem receptu.
  • Kopr je nejlepší a nejvoňavější čerstvý. Vařte ho jen krátce, delší tepelnou úpravou ztrácí barvu, chuť i aroma. Přebytky ze zahrádky nebo z trhu si můžete zamrazit do zásoby. Pokud máte jen sterilovaný kopr, dejte ho do omáčky asi trojnásobné množství.
  • Obměňujte přílohy a doplňky. Ke koprovce se hodí všechny houskové knedlíky. Vařené brambory zkuste příště obalit v nasekaném kopru a místo zastřeného vejce si můžete dát vejce uvařené natvrdo nebo naměkko. Vejce a nové brambory se k omáčce hodí víc v létě, knedlíky a maso v chladnějším období.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Komentáře

15.01.2020 12:37

Dokud jsme neuvařila tento recept, nebyla jsme žádná fanynka koprovky. Teď ji miluju a vařím jen tuto. recept je překvapivě snadný a výsledek ohromující.

16.09.2016 13:26

Koprovka byla skvělá, budu opakovat

17.09.2014 21:39

Tento recept můžu doporučit. Koprovku jsem podle tohoto receptu vařil poprvé a olizovali jsem se až za ušima :)

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč