Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

4.1 / 5. Počet hodnocení: 70
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8073 kcal
Bílkoviny 353 g
Sacharidy 822 g
Tuky 363 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Teplá koprová omáčka se skoro nikde jinde ve světě nevaří a nejí. A u nás k ní míváme většinou jen dva postoje: buď ji zbožňujeme, nebo nesnášíme,“ říká šéfkuchař Titus Eliáš. Díky jeho receptu si však koprovku zamilují úplně všichni!

Suroviny

hovězí maso 800 g
loupaná plec v celku
máslo 100 g
krupicový cukr 3 PL
ocet 4 PL
+ do vody na uvaření vajec
vývar hovězí 500 ml
mléko 100 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
toustový chléb 8 plátků
světlý
kopr svazek
čerstvý
smetana ke šlehání 300 ml
vejce 4 ks
brambory 600 g
nové, uvařené ve slupce a oloupané
ghí 2 PL
pažitka svazek
menší

Postup

1

Z masa odřízněte blány, vložte ho do hrnce se 4 l studené vody, mírně osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a bez poklice nechte ,táhnout‘ asi 4 hodiny. Během vaření se voda odpařuje, takže vám zbude asi 1 l silného vývaru. Maso si můžete uvařit už den předem.

2

V kastrolu se silnějším dnem rozehřejte máslo a vsypte do něj cukr. Přilijte ocet, nechte přejít varem a potom zalijte vývarem. „Všechny přísady kromě kopru a smetany dávám do hrnce hned, chutě se lépe propojí a omáčka se po přidání smetany nesrazí,“ říká šéfkuchař Titus Eliáš.

3

Základ omáčky opět přiveďte k varu a maso nechte stranou ve zbylém vývaru. Jakmile začne základ vřít, přilijte mléko a omáčku ochuťte solí a pepřem. Nechte bublat na mírném plameni a mezitím okrájejte z toustového chleba kůrky a střídku nalámejte na menší kousky.

4

Nyní omáčku zahustěte. Nasypte do ní většinu pečiva a vařte 8–10 minut, dokud se chléb téměř nerozvaří a omáčka nezhoustne. Občas ji promíchejte metličkou. Stáhněte z ohně a ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Hustotu můžete během varu upravovat – buď přidáte chleba, nebo naopak přilijete vývar.

5

Nakonec omáčku přeceďte přes jemný cedník, aby byla úplně jemná a hladká. Případné žmolky chleba propasírujte přes cedník. Jde to dobře spodkem naběračky nebo lžíce. Kastrol s omáčkou postavte zpátky na sporák na velmi mírný plamen. I v této fázi můžete omáčku povolit vývarem a podle potřeby dochucovat.

6

Kopr otrhejte ze silných stonků. Lístky shrňte na hromádku, překrájejte najemno a spolu se smetanou vmíchejte do omáčky. „Nechte jen přejít varem, aby se smetana prohřála, a stáhněte z ohně. Jen tak si kopr zachová krásně zelenou barvu a výraznou svěží chuť i vůni,“ radí šéfkuchař. Ochutnejte a dejte stranou.

příprava omáčky

7

JAK UVAŘIT ZASTŘENÉ VEJCE

  • Přiveďte k varu vodu s octem a solí. Čím vyšší hrnec a víc vody použijete, tím bude vytvořený vír silnější a účinnější na zatažení vejce.
  • Vytvořte vír rychlým mícháním vody vařečkou ve stále stejném směru. Až vařečku vytáhnete, uprostřed hrnce by měl zůstat vír.
  • Vyklepněte jedno vejce přímo do víru. Nepouštějte ho do vody z velké výšky, aby se nerozlil žloutek. Stáhněte oheň a vařte 3 minuty.4 Když se bílek zatáhne a zpevní okolo tekutého žloutku, opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou.


jak uvařit zastřené vejce

8

S ČÍM A JAK OMÁČKU PODÁVÁT

  • Maso prohřejte ve zbylém vývaru nebo na pařáku a nakrájejte ho napříč vláknům na zhruba centimetrové plátky. Podle velikosti masa podávejte 1–2 plátky na porci.
  • Brambory prohřejte v pánvi na přepuštěném másle (nepřepaluje se). Na závěr přidejte nasekanou pažitku, prohoďte společně na pánvi a odstavte z ohně.
  • Rozdělte pažitkové brambory a plátky masa na talíře. Zastřené vejce velmi opatrně podeberte plochou lžící, aby z něj nevytekl žloutek, a položte ho na maso.
  • Když se bílek zatáhne a zpevní okolo tekutého žloutku, opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou.5 Přelijte část masa omáčkou. Zbytek koprovky nalijte kolem dokola, aby brambory zůstaly jen podlité. Máte-li rádi hodně omáčky, servírujte pokrm na hlubokém talíři.

servírování koprovky

TIPY & TRIKY

  • Vařené hovězí maso je podle Tituse Eliáše nejlepší z loupané plece. Maso má totiž uprostřed svalu vazivo (klihovatou část), díky kterému je po důkladném uvaření krásně měkké a šťavnaté. Pokud vám nevadí ani hodně klihovaté maso, můžete si ke koprovce uvařit i kližku.
  • Vývar na omáčku ochucuje šéfkuchař pouze solí. Zbylý vývar můžete po vychladnutí uchovat až 4 dny v chladničce nebo ho zamrazit na pozdější použití. Zamrazený v plastové nádobě vydrží až 3 měsíce.
  • Zahuštění V restaurační kuchyni se omáčka připravuje klasicky z velouté (máslové jíšky a vývaru), menší množství (tzn. připravujete-li omáčku doma) můžete snadno zahustit třeba i toustovým chlebem jako v našem receptu.
  • Kopr je nejlepší a nejvoňavější čerstvý. Vařte ho jen krátce, delší tepelnou úpravou ztrácí barvu, chuť i aroma. Přebytky ze zahrádky nebo z trhu si můžete zamrazit do zásoby. Pokud máte jen sterilovaný kopr, dejte ho do omáčky asi trojnásobné množství.
  • Obměňujte přílohy a doplňky. Ke koprovce se hodí všechny houskové knedlíky. Vařené brambory zkuste příště obalit v nasekaném kopru a místo zastřeného vejce si můžete dát vejce uvařené natvrdo nebo naměkko. Vejce a nové brambory se k omáčce hodí víc v létě, knedlíky a maso v chladnějším období.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Komentáře

Eliška Fikrlová

Dokud jsme neuvařila tento recept, nebyla jsme žádná fanynka koprovky. Teď ji miluju a vařím jen tuto. recept je překvapivě snadný a výsledek ohromující.

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit