Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 119
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1124 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 65 g
Tuky 40 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický silný a poctivý hovězí vývar potřebuje vedle masa a zeleniny jednu velmi důležitou ingredienci – čas.

Suroviny

oháňka nebo žebro
celer 100 g
mrkev 100 g
petržel 100 g
pórek 1 ks
pepř mletý
několik kuliček
několik kuliček
pepř mletý
několik, zabalený do zelené části pórku
sůl špetka
na dochucení

Postup

1

Hovězí maso opláchněte a rozkrájejte na větší kusy. Vložte do hrnce s 2 litry studené vody a přiveďte k varu.

2

Přidejte koření i zeleninu, přiklopte pokličkou ale nechte škvírku pro páru.

3

Vše nechte nejméně dvě a půl hodiny vařit skrytým varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Během vaření vývar kontrolujte, aby zůstal čistý a sbírejte a odstraňujte vznikající pěnu naběračkou.

4

Vývar sceďte přes husté síto, případně přes čistou namočenou utěrku. 

5

Takto připravený vývar můžete podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, případně s různými zavářkami, jako jsou domácí nudle, svitek či játrové knedlíčky. 

Náš tip:

  • Připravený vývar můžete vyčistit např. vajíčkem a z jeho hladiny odstraňte tuk.
  • Zbylý vývar lze zamrazit v kostkovém tvořítku na led. 

Foto: PXhere.com

Autor: trillien

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...