Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Upeč třeba chleba! Díl první: kvásek

42 954 zhlédnutí
Average: 3.5 (24 hlasování)
Redaktorka Darina Sieglová spojila síly s blogerkou Julianou Fischerovou alias Maškrtnicí a připravily pro vás návod, jak si upéct domácí chleba. Krásně nadýchaný, s křupavou, dozlatova vypečenou kůrkou. A hlavně z pravého žitného kvásku! V prvním videu z třídílné série se dozvíte, jak připravit voňavý a pěkně živý kvásek. Jen díky němu nebude váš chleba žádná obyčejná rychlokvaška. Na kváskové mapě www.pecempecen.cz najdete seznam lidí, kteří rádi pečou a o kvásek se s vámi rádi podělí. Najděte si ve svém okolí nejbližšího domácího pekaře, a máte vyhráno. Pak už stačí jen kvásek rozmíchat ve vodě, nakrmit ho trochou mouky a nechat ho hezky oživnout. Upeč třeba chleba! Díl druhý: těsto --> www.apetitonline.cz/apetit-tv/164-upec-treba-chleba-dil-druhy-testo.html Upeč třeba chleba! Díl třetí: bochník --> www.apetitonline.cz/apetit-tv/165-upec-treba-chleba-dil-treti-bochnik.html

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, chci se prosím zeptat na ten kvásek, konkrétně jeho množení. Udělaly jste ze žitného kvásku pšeničný. Potom lze zase dělat žitný? Je to jedno, když se mouky míchají? Děkuji za informaci. Lidka
Obrazek uzivatele
Pokud už máte žitný kvásek, není problém jej přeučit na pšeničný a potom převést zpět z pšeničného na žitný, případně pěstovat ve dvou nádobách oba.
V případě pšeničného kvásku (zvlášť pokud ho hodláte použít na pečení sladkých věcí) bude lepší ho pšeničnou moukou nakrmit několikrát, je méně výrazný než žitný, takže mu chvíli trvá než se od žitného vzdálí.
Záleží také na tom, jak precizně chcete postupovat, nebo naopak jak intuitivní a pokusům nakloněný člověk jste – já osobně jsem spíše na intuitivní části škály, moc suroviny nevážím, čas neměřím a jsem připravena na to, že mi chleba pokaždé vyjde úplně jiný (a občas také nevyjde vůbec...), takže jsem jednou zkusila po uválení žitného chleba sesypat hladkou pšeničnou mouku, kterou jsem chleba podsypávala, do sklenice, kde zbylo trochu žitného kvásku na stěnách, přidat pár lžic pšeničné mouky, trochu vody, nechat stát na lince a do druhého dne kvásek ožil, teď už jako pšeničný, a po dvojím nakrmení – opět pšeničnou moukou – jsem z něj upekla koláče (chuťově byly ovšem jiné než klasické kynuté droždím, těsto bylo kyselejší). Takže převést kvásek z žitného na pšeničný těžké není (i když svůj partizánský způsob nikomu nedoporučuji :-)).
Co se týká krmení kvásku, asi nejjednodušší způsob jak postupovat, je péct pravidelně chleba: kvásek v mezičase čeká ve sklenici v lednici, jakmile se rozhodnete péct (12 až 24 hodin předem – záleží na teplotě ve vašem bytě, čím tepleji doma máte, tím to půjde rychleji), kvásek smísíte v míse s žitnou moukou (nebo pšeničnou, pokud pěstujete pšeničný) a vodou a necháte vzejít, jakmile máte mísu plnou nového kvásku, odeberete lžíci až dvě, které uložíte do lednice na příště, z vzešlého kvásku upečete chleba… a koloběh se může opakovat donekonečna. Chleba je dobré péct alespoň jednou týdně, pokud nemáte čas, je třeba kvásek vyndat, nakrmit a přebytek buď rozdat, uvařit z něj kyselo (nebo se slzou v oku vyhodit).
Obrazek uzivatele
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Lidka

Přidat komentář