Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brownies podle bohyně domácí kuchyně Nigelly Lawson: Zapomeňte na dietu a zažijte čokoládovou extázi

Brownies Nigelly Lawson
ZDROJ: Image Professionals, Getty Images
sdílet:

Nigella Lawson dokázala přilákat k obrazovkám diváky po celém světě a ze svých kuchařek učinila bestsellery. Nejspíš je jasné, že recept na brownies v jejím podání není dietní záležitostí, ale jednou za čas stojí za to zhřešit, zvlášť když vám sladký hřích posvětí sama bohyně.

O recept na nejlepší brownies se Nigella podělila v kuchařce ‚How to be a domestic Godess‘, tedy ‚Jak být domácí bohyní‘. Název titulu je mimochodem opravdu výstižný, pro mnoho lidí Nigella dodnes zůstává zosobněnou bohyní kuchyně. V čem tedy tkví tajemství jejích pověstných brownies.

  • Na ničem nešetřete. Brownies si žádá velké množství másla a tmavé čokolády (v poměru 1:1) a ještě větší množství cukru. Ano, Britové jsou přehnaným slazením dezertů stejně vyhlášení jako Američané, ale v tomto případě přivřete oči. Raději obě.
  • Moukou naopak šetřete, budete jí potřebovat méně než ostatních surovin. Má těsto jenom lehce spojit a poskytnout moučníku lehkou oporu, ale výsledné brownies mají být především neodolatelně mazlavé.
  • Těsto nezapomeňte osolit! Každý dezert si žádá minimálně špetku soli, ale Nigelliny brownies obsahují rovnou celou lžičku. Na soli nešetřete, podtrhne ostatní chuťové tóny.
  • Překvapivá ingredience, která brownies posune do závratných výšin? Vlašské ořechy! Utvoří dokonalý kontrast chutí a textur. Křupavé, lehce hořké ořechy dotáhnou gurmánský zážitek k dokonalosti.
  • Při pečení buďte stále ve střehu a kontrolujte, co se v troubě děje – rozdíl mezi perfektními a přesušenými brownies je jen několik minut. Nezapomeňte také, že i během chladnutí budou ještě docházet.

Další výhoda Nigellina receptu? Zvládnete ho připravit, i pokud si u trouby nejste příliš jistí v kramflecích. Bohem či bohyní totiž s Nigellinou pomocí může být i naprostý začátečník. Jen pozor, jakmile pekáček s brownies jednou přinesete na večírek nebo sraz, budete odsouzeni k jejich pečení při každé příležitosti. Pečte tedy na vlastní nebezpečí a mějte toto riziko na paměti.

Chcete-li brownies obměnit, Nigella doporučuje snížit množství vlašských ořechů na polovinu a polovinu nahradit sušenými třešněmi. Vlašské ořechy můžete nahradit jinými – arašídy, nasekanými para ořechy, lískovými oříšky. Naopak nedoporučuje pistácie, které jsou příliš měkké a nedodají dezertu potřebnou křupavost.

Brownies s vlašskými ořechy podle Nigelly Lawson

Suroviny:

375 g změklého másla, 375 g tmavé čokolády (70%), 6 vajec velikosti L, 500 g krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového extraktu, 225 g hladké mouky, 1 lžička soli, 300 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte formu či pekáček o rozměrech 33 x 23 cm pečicím papírem. 
  • Máslo a čokoládu rozpusťte společně na mírném ohni, směs by měla být hladká. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkou.
  • Do jiné mísy prosejte mouku a vmíchejte do ní sůl. Do zchladlé čokoládové směsi zašlehejte vejce s cukrem a poté vmíchejte i mouku a nasekané ořechy. Míchejte dohladka a poté těsto vlijte do připravené formy.
  • Pečte asi 25–40 minut. Brownie by mělo být nahoře oschlé do bledě hnědých skvrn, ale uprostřed stále tmavé a mazlavé. Nechte vychladnout.

Máte raději návodné videorecepty? Upečte brownies podle našeho:

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...