0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies?

Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies?
sdílet:

Brownies už zná pravděpodobně úplně každý milovník čokolády. Aby byl tento moučník křupavý na povrchu a vláčný uvnitř, je potřeba dodržet pár zásad. Když se vám povede tak, jak má, věřte, že po něm nezbude ani jeden drobeček.

  • Brownies nebo také Boston brownies je čokoládový moučník pocházející ze Spojených států.
  • Moučník je typický tím, že je velmi hutný, na povrchu má křupavou lesklou krustu a uvnitř je vláčný, někdy až vlhký.
  • První brownies vznikly už v roce 1893. Vymyslel ho cukrář z Chicaga, aby uspokojil přání manželky majitele luxusního amerického hotelu, která si přála zákusek podobající se dortu, ale menší a skladný do krabičky.
  • Tehdejší brownies nemělo s čokoládou nic společného. Do těsta se místo čokolády přidávala melasa, meruňková glazura a ořechy. Brownies, jak ho známe dnes, spatřilo světlo světa až ve 20. století.

Nejlepší brownies rychle a jednoduše

Brownies zvládne upéct skutečně každý. Na přípravu budete potřebovat jen pět surovin:

Čokoláda

Nejdůležitější surovina, která tvoří zásadní složku brownies. Ničím ji nenahradíte, ani kakaem. Použijte kvalitní, hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

Máslo

Máslo je druhou zásadní surovinou v brownies, potřebujete ho zhruba stejně jako čokolády. Dodá moučníku chuť i správnou konzistenci. Náhražky másla připraví brownies o voňavý prožitek. 

Vejce

Množství vajec záleží na tom, jakou konzistenci chcete získat. Čím více vajec použijete, tím bude těsto vláčnější a tekutější. Vejce spolu s cukrem za křupavou krustou, která na povrchu vznikne po upečení.

Cukr

Bez cukru se neobejdete. Zajišťuje křupavost krustičky a vyvažuje hořkost čokolády. S jeho množstvím lze pohybovat, některé recepty cukrem nešetří. 

Mouka

Mouky je v brownies po málu. Běžně se používá hladká pšeničná mouka, dobře poslouží i bezlepkové směsi na pečení. Čím méně mouky přidáte, tím bude těsto vláčnější. Přiliš mouky způsobí, že se na povrchu nevytvoří krustička a konzistence bude připomínat klasickou buchtu.

Jak na to?

  1. Čokoládu rozpusťte spolu s máslem.
  2. Vejce prošlehejte s cukrem, stačí jen tak, aby se suroviny promíchaly.
  3. Do pěny přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a postupně přidejte prosátou mouku
  4. Vše vymíchejte do hladké směsi.
  5. Brownies vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Důležité je ho nepřepéct, jinak budete mít místo vláčného moučníku suchou buchtu.

Každá trouba peče jinak, proto se neřiďte přesně na minutu časem uvedeným v receptu, ale sami si moučník každou chvíli kontrolujte pomocí špejle. 

Jakmile na špejli zůstává už jen trocha vláčných drobečků, je čas brownies vyndat. Obvyklá doba pečení bývá kolem 25-30 minut. Než se do brownies pustíte, nechte je vychladnout. Poté je nakrájejte na malé kostičky. Na ještě teplé brownies můžete dát kopeček vanilkové zmrzliny nebo ho přelít malinovým rozvarem.

Varianty brownies

Brownies můžete ozvláštnit několika jednoduchými triky. Do základního receptu můžete přidat 

  • sušené ovoce 
  • ořechy všeho druhu
  • zázvor
  • pomerančovou kůru
  • chilli
  • špetka soli
  • marshmellow
  • burizony

Pokud jste zastánci raw dezetů, najdete u nás recept i na raw brownies. Existují také bezlepkové verze tohoto hříšně dobrého dezertu.

  • Vyzkoušejte například brownies z červené řepy. Místo mouky přidejte do těsta rozmačkanou vařenou červenou řepu.
  • Oblíbené je také bezlepkové brownies z červených fazolí. Zní to zvláštně, ale výsledná chuť vás mile překvapí.
  • Potěšíme i milovníky bílé čokolády. Ti si mohou upéct tzv. blondies, tedy brownies z bílé čokolády.

Související články

Oslaďte si život vylepšenou čokoládovou tabulkou
  • Tipy a triky

Oslaďte si život vylepšenou čokoládovou tabulkou

Ať už k Mikuláši, Vánocům, narozeninám, nebo jen tak, tabulkou čokolády uděláte radost všem milovníkům sladkého. Vybrat z široké nabídky značek, příchutí i tvarů je mnohdy těžké. Pokud chcete obdarovanému dopřát chuťový požitek něčím, co si...
5 filmů s čokoládou, které vám osladí den
  • Tipy a triky

5 filmů s čokoládou, které vám osladí den

Tento týden se články Apetitu online věnovali sladké pochoutce, čokoládě. Aby byl účinek naprosto dokonalý, přikládáme k receptů, návodům i článkům o čokoládě také tipy na pět snímků, ve kterých hraje čokoláda hlavní roli. ...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit