Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Dhal je typické indické jídlo z jednoho hrnce připravované z luštěnin, nejčastěji právě z červené čočky. Jehněčí maso, které jsme si k němu přimysleli my, se k dhalu dobře hodí. Jako přílohu kromě rýže můžete podávat i indický chléb naan.

Vydání: 2015/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa (celkem 4 porce)
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Omáčka

Ingredience

    • 450–600 g jehněčí kýty bez kosti, nakrájené na 2,5cm kostky
    • 5 lžiček koření garam masala nebo kari
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 4 stroužky česneku, nasekané
    • 2 lžíce oloupaného a nasekaného čerstvého zázvoru (cca 5cm kousek)
    • 1 čerstvá červená chilli paprička, nasekaná najemno
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 1,5 lžičky hnědých hořčičných semínek
    • 1,5 hrnku červené čočky (cca 300 g)
    • 1/2 malého květáku, rozebraného na malé růžičky
    • 4 střední mrkve, oloupané a nakrájené na půlkolečka
    • 2 velké brambory (přílohové, varný typ B, cca 500 g), oloupané a nakrájené na kostky
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 1 hrnek nasekaného čerstvého koriandru
    • dušená rýže basmati k podávání

Příprava jídla

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 V míse promíchejte jehněčí maso se 2 lžičkami kari nebo garam masaly, osolte a opepřete.

2 V robotu několika pulzy rozmixujte cibuli, česnek, zázvor a chilli na drobné kousky (nesmí z nich být pasta!).

3 Na středním plameni ve velkém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a vsypte hořčičná semínka. Jakmile začnou praskat (cca po 1 minutě), vmíchejte zbývající 3 lžičky kari nebo garam masaly a zeleninovou směs z mixéru a 4 minuty opékejte. Pak přidejte čočku, květák, mrkev, brambory, kurkumu, 1,5 litru vody a osolte.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

4a Čtvrtinu dhalu přendejte do jiného rendlíku. Přiveďte k varu, ztlumte, při- klopte a vařte za občasného zamíchání 30 minut, až budou zelenina a čočka měkké. Osolte, opepřete a vmíchejte hrst koriandru. Podávejte s rýží.

MASOVÁ VERZE

4b V pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a po částech opečte maso ze všech stran dozlatova. Přendejte ho do dhalu zbylého v hrnci. Do pánve po mase přilijte 125 ml vody a vařte, až se zredukuje na polovinu. Pak přilijte do dhalu. Ten přiveďte k varu na spíše nižším plameni, přiklopte a za občasného míchání vařte 30 minut, až budou zelenina a čočka měkké. Osolte, opepřete a vmíchejte zbylý koriandr. Podávejte s rýží. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Wok s brokolicí a omáčkou z černých fazolí + hovězí steak

Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky

Thajské červené kari + kuře

Penne alla puttanesca + krevety

Zamilujte si luštěniny

Přidat komentář