Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na ty nejlepší hovězí steaky, kterým nikdo neodolá plus tip na omáčku z výpeku

Jak na ty nejlepší hovězí steaky, kterým nikdo neodolá plus tip na omáčku z výpeku
ZDROJ: Apetit

Milovníci masa se zřejmě shodnou na tom, že není nic lepšího než dobře připravený steak. Jak na něj jsme vám popsali v článku, který najdete přiložený v textu. Vybrat si můžete z mnoha námi vyzkoušených receptů, které vás nikdy nezklamou! Samozřejmostí jsou i skvělé omáčky, které steakovou chuť podtrhnou.

Připravit dokonalou omáčku ke steaku není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Obvykle k tomu nepotřebujete ani příliš mnoho ingrediencí. A někdy se o základ postará maso samo. Vždycky si totiž můžete připravit omáčku z výpeku.

Tuk je nositelem chuti

Tohle klišé slýcháváme neustále, výrok je ale pravdivý! Výpek z masa je učiněný poklad kuchyně. Má koncentrovanou chuť, která je pro základ na omáčku jako dělaná. Jedná se o šťávu a tuk, který se z masa uvolní v průběhu opékání a posléze zůstává na dně pánve.

  • Nemusíte se bát, že by vám v pánvi tuku zbylo příliš a omáčka byla moc mastná, steaky se připravují na sucho nebo za použití kapičky oleje vmasírovaného do masa. Tuku, které maso pustí, nikdy nebude plná pánev.

Omáčku připravte rovnou na pánvi, nejlépe z nerezu

Omáčku můžete připravit přímo na pánvi, přičemž maso je potřeba udržovat v teple. Načasujte připravu tak, abyste čas, kdy maso musí pár minut odpočívat v alobalu nebo pod pokličkou, využili na přípravu omáčky. 

  • Co se týče výběru pánve, materiál může ovlivnit množství výpeku. Na steak je nejvhodnější pánev litinová, teflonová či keramická, která má nepřilnavé dno. Steak na ní můžete připravovat při vysoké teplotě, přitom se nebude příliš lepit na dno.

Postup přípravy omáčky v několika krocích

Samotnou omáčku pak připravíte raz dva:

  • V prvním kroku je nutné výpek naředit tekutinou. Tou může být voda, vývar nebo třeba víno. Někdy se do omáčky z výpeku přidává i smetana, ovocné a zeleninové šťávy či džusy.
  • Metličkou nebo stěrkou (v případě, že byste mohli kovovým nástrojem povrch pánve poškodit) uvolněte a rozpusťte výpek v tekutině a několik minut ji povařte na požadovanou hustotu.
  • Přidat můžete i koření, bylinky či sůl.
  • Stáhněte omáčku z ohně a na závěr ji zjemněte lžící chlazeného másla.
  • Stačí k tomu jedna polévková lžíce másla, které necháte v omáčce rozpustit a ještě jednou vše promícháte.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč