Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka frantoiana

Toskánská polévka zuppa frantoiana v zimě potěší na těle i na duchu.

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Vaření 1:00
Polévka Italská

Ingredience

    • nový panenský olivový olej (viz Co je to novello)
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 mrkve, nakrájené nadrobno 
    • srdíčko řapíkatého celeru i s lístky, nakrájené nadrobno
    • 2x 400 g konzerva fazolí borlotti nebo červených fazolí
    • 50 g pancetty, nakrájené na kostičky
    • 2 stroužky česneku
    • 6 listů kapusty, zbavené tvrdé centrální části a nakrájené na nudličky 
    • 100 g očištěné dýně, nakrájené na kostky
    • 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
    • špetka fenyklových semen
    • 1/2 bochníku benátského chleba 
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni polovinu cibule, 1 mrkev a řapíkatý celer asi 5 minut dosklovita. Přidejte scezené a propláchnuté fazole, zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Pak si dejte stranou jednu sběračku a zbytek rozmixujte.

2 Na 2 lžících olivového oleje opékejte na mírném plameni zbytek cibule, zbylou mrkev, pancettu a 1 stroužek česneku nasekaný nadrobno asi 5 minut dosklovita. Přidejte fazolové pyré, kapustu, dýni, brambory a špetku fenyklových semínek, osolte a opepřete.

3 Vařte na mírném plameni dalších zhruba 40 minut, je-li polévka moc hustá, zřeďte ji mírně horkou vodou.

4 Chleba nakrájejte na tenké plátky, opečte v toustovači, potřete zbylým česnekem a pokapejte olivovým olejem. Polévku nalijte do talířů a do talíře ponořte připravený chleba. Posypte odloženými fazolemi, pokapejte olejem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Fazole můžete také uvařit sami. Namočte přes noc do studené vody 300 g suchých fazolí, ráno sceďte, zalijte čerstvou vodou a vařte asi 2 hodiny doměkka. Pak pokračujte dále podle receptu.

CO JE TO NOVELLO

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta

Tagliata s olivovou salsou

Dukka s novým olivovým olejem

Marinovaná mozzarella

Brambory na loupačku s omáčkou pebre

Olivové beaujolais

Čočková polévka se zimní zeleninou a rajčaty

Polévka je grunt!

reklama

Přidat komentář