Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kam si v léte zajít na zmrzlinu?

Kam si v léte zajít na zmrzlinu?
sdílet:

Pokud si chcete dát smetanovou, měla by být jejím základem smetana, žloutky a mléko. U lehčích sorbetů zase zralé ovoce. Stánkům a cukrárnám, kde připravují zmrzlinu z prášku, se zdaleka vyhněte. Raději zamiřte am, kde sázejí na kvalitní suroviny a tradiční zpracování.

Našli jsme pro vás zmrzlinárny, kde si pochutnáte, ať už milujete krémové kopečky, svěží sorbety či zábavné nanuky.

Crème de la Crème v Praze

Majitel Honza Hochsteiger je milovníkem zmrzliny a její přípravě se věnuje už od roku 2002. Za tu dobu stihl pracovat pro italské mistry, vystudovat Carpigiani gelato university v Bologni a v dubnu 2015 otevřel svůj vysněný podnik.

  • Všechny zmrzliny vyrábí ručně a podle vyladěné receptury bez přidané chemie, umělých barviv a aromat.
  • Vyhlášená je jeho pistáciová či mangová, můžete zde ochutnat ale i zmrzliny s příchutí slaný arašíd, jalovec či buchtičky se šodó, kefírovou s estragonem nebo vyzkoušet výborné veganské zmrzliny, které nabízí i v krémových variantách – třeba vegan slaný karamel či hořká čokoláda.
  • Pro svoji návštěvu si zvolte jednu ze čtyř pražských poboček – třeba tu původní v ulici Husova přímo v historickém centru. Další najdete na Národní třídě, ve Strašnicích a nově i na Vinohradech.

Angelato v Praze

Zmrzlinárna poprvé otevřela své dveře v Rytířské ulici roku 2007. Majitelé kladou velký důraz na kvalitu surovin, řemeslnou výrobu a podporu lokálních dodavatelů. Byli jedněmi z prvních, kdo začal zmrzlinu nabízet jako špičkový produkt vyrobený s láskou a péčí, a jejich prodejna se stala pro mnoho zákaznníků doslova objevem.

  • Po Praze mají v současné době tři pobočky – tu největší najdete na Újezdě. Poslední hledejte v Břevnově – ta má na rozdíl od předchozích dvou podniků, které si v lednu a únoru dávají sezonní pauzu, otevřeno celoročně.
  • Mají velký výběr smetanových zmrzlin i sorbetů. Své sorbety označují jako vegan friendly a gluten-free (bezlepkové). Nejznámější jsou jejich originální kombinace příchutí jako olivový olej a bazalka, avokádová nebo rýžová zmrzlina, nabízejí ale i klasickou jahodovou, čokoládovou, oříškovou či stracciatellu.

Šabatovo zmrzlinářství v Jesenici a Praze

Jaroslav Šabat založit svůj podnik na té nejvyšší možné kvalitě a nekompromisním přístupu. Také on je absolventem ‚zmrzlinářské univerzity‘ neboli Carpigiani Gelato University, kde se dokonale naučil řemeslo i technologické postupy. Provoz zahájil v roce 2013 ve zmrzlinárně ve středočeské Jesenici, kam za ním začali putovat zákazníci z širokého okolí. Díky jejich podpoře otevřel druhý podnik v Praze nedaleko náměstí I. P. Pavlova a další pobočky jsou v plánu.

  • Za sedm let vytvořil více než osmdesát různých druhů zmrzliny. Kvalitní suroviny, které používá, pocházejí z větší části od českých farmářů. Exotické plodiny dováží z vyhlášených oblastí: například pistácie a mandle ze Sicílie, vanilku z Madagaskaru.
  • Populární příchutě jsou například ricotta s fíky nebo vietnamská káva. Oblíbená je i zmrzlina Big Lebowski obsahující smetanu, vodku a likér Kahlúa.

Náš tip: Znáte zmrzlinu nebo si jenom užíváte její lahodnou chuť? Vyzkoušejte své vědomosti v našem kvízu a možná se nejen zabavíte, ale dozvíte i pár novinek... 

Skryt pre seznam

Zmrzlinárna v Nymburku, Kutné Hoře a Praze

Podnik založený Kateřinou Wilmann v Nymburce rychle expandoval do Kutné Hory a do Prahy, kde ho najdete nedaleko vltavských břehů v Braníku. Ve všech třech pobočkách dostanete kvalitní zmrzlinu bez zbytečné chemie připravenou podle těch nejlepších receptur.

  • Zpracovávají vlastní ovoce a mezi oblíbené příchuti tak patří třeba momentálně populární rakytník. Každý den zde naleznete 18 a více druhů smetanové zmrzliny i ovocných sorbetů.
  • Vyhlášené jsou jejich speciály, jako třeba čokoláda s mátou, červená řepa s mákem nebo tibetský čaj.

2AD v Kačici

Za trochu záhadným názvem podniku se skrývají iniciály majitelů. Alena a Darek Hrivňákovi milují zmrzlinu od dětství a už stihli ochutnat všechny možné formy tohoto pokrmu. K vlastní zmrzlinárně se tak trochu projedli. Manželský pár často chodil do jedné gelaterie v okolí, ale když se Italové odstěhovali, rozhodli se založit svůj podnik, a to v době, kdy řemeslné zmrzlinárny v Česku prakticky neexistovaly. Hřivňákovi tak patří k průkopníkům kvalitní zmrzliny u nás. Dnes výrobna zaměstnává celou rodinu. Pokud byste neměli cestu do středočeské Kačice, najdete zmrzlinu od Hřivňáků v pražském podniku Zmrzlinář na Vinohradech. Ale doporučujeme zajet si přímo ke zdroji.

  • Zmrzlina v Kačici se prodává čerstvá rovnou z výroby, a navíc se s vámi pan Darek klidně o zmrzlině zapovídá. Výborné tu mají ty ovocné, jako angrešt, rybíz, rakytník nebo třešeň brazilská – acerola.

Dobřanská zmrzlina v Dobřanech

Tak jako většina stánkových prodejců, v Dobřanech začínali v roce 2000 točenou zmrzlinou z prášku. Nicméně se rozhodli, že na to chtějí jít poctivě. Prošli kurzem s italským mistrem, začali dělat zmrzlinu úplně sami a vsadili na kvalitu. Mohou se pochlubit širokým repertoárem příchutí. Pochutnáte si tu na klasikách, mají tu ale i speciály, jako je pampeliškový kořen, levandule nebo parmazán.

  • Nabízejí i zmrzliny s příchutí alkoholu a občas se pustí i do experiementů, jako byla kombinace malina–rajče–rukola či zmrzlina z medvědího česneku.
  • Majitelé vymysleli už více než 200 druhů, takže každá návštěva stánku u hřiště může být překvapením.

Nanuky PRAHA v Brně

Nadpis není ani žert, ani omyl. V brněnské kavárně Praha najdete ručně vyráběné nanuky nejen v létě, ale po celý rok. Zakladatelky Klára Eliášová a Soňa Borodáčová dovedou udělat nanuky snad z každé suroviny. Vždy hledí na sezonu a rozhodně je při každé návštěvě z čeho vybírat.

  • V létě si zde můžete pochutnat spíše na ovocných osvěžujících nanucích a v zimě zas na krémových s čokoládou a oříšky. Se zmrzlinou si tu vyloženě hrají a dokážou vymyslet až nepochopitelné kombinace, které ale vždy fungují.
  • Do nanuků přidávají domácí sušenky, celé kusy ovoce či je opatří zajímavou posypkou. Nebojí se ani alkoholu.

Ještě jednu v Brně

Ještě jednu – tak se jmenuje brněnská značka, která se loni na místní gastronomické scéně stala senzací. Jakub Gavor je milovníkem zmrzliny původem z Olomouce. Rozhodl se otevřít si výrobnu a prodejnu v espresso baru Komár kafe v Kounicově ulici v Brně. Tam experimentuje a vytváří zajímavé příchutě. Potrpí si na kvalitní řemeslnou výrobu s těmi nejlepšími surovinami. Jeho zmrzlina je neuvěřitelně krémová.

  • S nabídkou příchutí se to v Komár kafe nepřehání – každý den má ve svém podniku šest zmrzlin, ale repertoár často obměňuje, takže pokaždé můžete s radostným napětím očekávat, jakou dobrotu vám nabídne tentokrát. Ochutnat tu můžete například bazalkovou s olivovým olejem a citronovou šťávou, batátovou s rozmarýnem a pomerančem nebo horalkovou. Zmrzlinu podává do vlastnoručně upečených kornoutků.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...