Na začátku léta vrcholí sezona jahod. Nejvyšší čas uspořádat jahodové hody – ocení je nejen vaše děti. Archeologické výzkumy potvrdily, že na divokých lesních jahodách si pochutnával už pračlověk. Staří Římané nedali dopustit nejen na jejich lahodnou chuť, ale i na jejich léčivé účinky – jsou spolehlivým zdrojem vitaminů A, B, C, E a mnoha minerálních látek. Protože se z 87% skládají z vody a obsahují pouze 32 kalorií na 100 g, jsou oblíbenou potravinou při redukčních dietách.
Vyzkoušejte šťavnatý jahodový koláč
Suroviny
jahody
300
g
cukr
100
g
na prosypání jahod
škrob
1
PL
mouka pšeničná polohrubá
200
g
mouka pšeničná hrubá
200
g
kypřicí prášek do pečiva
½
bal
krupicový cukr
180
g
vejce
1
ks
podmáslí
250
ml
olej
125
ml
tuk
na vymazání plechu
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá
250
g
máslo
100
g
chladné, nakrájené na kousky
krupicový cukr
250
g
Postup
1
Jahody nakrájejte, prosypte cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.