Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoce bez lepku: Linecká srdíčka a marokánky podle Zdeňky Mazúrové

Vánoce bez lepku: Linecká srdíčka a marokánky podle Zdeňky Mazúrové
sdílet:

Dodnes v redakci vzpomínáme na den, kdy nám Zdeňka Mazúrová donesla krabičku plnou lineckých srdíček. Až jsme litovali, že není bezedná. Po cukroví se jen zaprášilo. Doslova. Obláček moučkového cukru a pár drobečků bylo to jediné, co prozrazovalo, že se nám to celé jenom nezdálo. Linecké se rozplývalo na jazyku! Autorka kuchařek je na tento recept právem hrdá. „Všichni ho milují. Pečou ho i kamarádky, které lepek vynechávat nemusí. A děti mi ho doslova ujídají pod rukama,“ směje se. Nedalo nám to a vyprosili jsme od ní nejen na linecké, ale také na její dokonalé marokánky. 

Když jsme se s autorkou bezlepkových kuchařek Zdeňkou Mazúrovou domlouvali na rozhovoru o bezlepkovém pečení, tajně jsme doufali, že se s námi podělí i o recept na své jedinečné linecké cukroví. Neváhala ani chviličku. „Mám velkou radost, že si na něj pamatujete a chutnalo Vám! Moje rodina linecké také miluje a je úplně jedno jestli jsou Vánoce nebo léto. Peču ho pořád a ráda se o recept podělím,“ napsala nám. „Bezlepkové linecké je výborné hned po slepení, vůbec není nutné ho nechat proležet,“ dodává.

A my už připisujeme na nákupní seznam bezlepkovou mouku. Protože kromě klasického lineckého si letos upečeme i tahle srdíčka. Vánoc se ovšem nejspíš nedočkají... Stejný osud asi čeká i její neméně skvělé marokánky. „Marokánky dělám ze smetany, k tomu směs sušeného ovoce... Jsou výborné,“ zasní se Zdeňka a nám už se zase sbíhají sliny.

Linecká srdíčky Zdeňky MazúrovéLinecká srdíčka

Ingredience

  • 400 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá + navíc na podsypání
  • 210 g změklého másla
  • 140 g cukru moučka
  • 1 středně velké farmářské vejce
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
  • vanilkový moučkový cukr na obalování

Příprava jídla

  1. Předehřeji troubu na 160 °C. Připravím si asi 3 velké plechy, které vyložím pečicím papírem.
  2. Na vál proseji mouku. V mouce udělám důlek, kam přidám máslo, cukr a vejce. Ostrým tenkým nožem rozkrojím vanilkový lusk a opatrně nožem setřu vanilková semínka, která přidám k ingrediencím. Nejprve krouživými pohyby příborovým nožem promíchávám vejce s máslem, poté postupně přidávám mouku. Ve chvíli, kdy se těsto tak nelepí, nůž odložím a rukama vše zpracuji do hladkého těsta. Je samozřejmě možné použít také kuchyňský robot. Na pomoučený vál dám díl těsta, který i na povrchu popráším moukou, a opatrně válečkem vyvaluji asi na 2–3 mm vysoký plát. Vykrajuji formičkou srdíčka, které přenáším na plech vyložený pečicím papírem. Peču do světle hnědé barvy. Srdíčka nechám na plechu vychladnout.
  3. Studená srdíčka slepuji marmeládou, kterou nešetřím. Obaluji v domácím vanilkovém cukru, který mám stále k dispozici v dóze. Přidané vanilkové lusky cukr provoní.

Marokánky Zdeňky MazúrovéMarokánky

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 160 g pokrájeného sušeného ovoce (používám nesířené meruňky, ananas, mango a papáju, ale lze použít i rozinky, brusinky a další druhy)
  • 160 g posekaných ořechů (směs – vlašské, pekanové, lískové, para ořechy, mandle)
  • 160 g cukru moučka
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 20 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
     

NA DOKONČENÍ

  • asi 200 g čokolády nebo čokoládové polevy
     

Příprava jídla

  1. Dva velké plechy vyložím pečicím papírem. Předehřeji troubu na 120 ˚C.
  2. Ve smetaně rozmíchám dohladka mouku a uvařím za stálého míchání hustou kaši. Do kaše vmíchám oba cukry, ořechy a ovoce. Malou lžičkou naberu hmotu a pomocí další lžičky shrnu na plech. Tvořím tedy hromádky. Peču nejsou růžové, může to nějakou dobu trvat.
  3. Upečené nechám vychladnout. Do misky nalámu čokoládu nebo polevu a v mikrovlnné troubě po krátkých intervalech (30 sekund) rozehřeji. Marokánky do čokolády namáčím spodní stranou. Nechám oschnout, naskládám do krabice a uložím v chladnu.

Chcete se dozvědět víc o bezlepkovém pečení? Přečtěte si náš článek.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč