Každý účastník dostane k otevření zhruba 20 kusů. Pořadatelé však objednali větší množství, aby prý zajistili dostatečnou rezervu. „Kuchař musí umět správně říznout. Nesmí ústřici poničit. Potřebuje k tomu znát speciální techniku. Zároveň potřebuje velkou, brutální sílu,“ řekl Václav Frič, čtyřnásobný český mistr v otevírání ústřic.
K dokonalosti se podle něj člověk vypracuje pouze cvičením. „Musí otevřít co největší počet ústřic,“ uvedl. Poznamenal, že pro laika je tento úkon „těžký oříšek“. „Je to, jako když se příborovým nožem snažíte dostat do vlašského ořechu,“ vysvětlil. Přiznal zároveň, že jeho první požitek z ústřic nebyl příliš kladný. „Chutnaly tak trochu jako mořská voda. Člověk se k nim však musí projíst,“ dodal.
Podle něj znají ústřice především Pražané, zatímco lidé v jiných českých oblastech se k nim dostanou jen málo, přestože jde o velmi zdravou pochoutku. „Obsahují minerály a spoustu dalších užitečných látek. Problém je ale s dovozem. Ústřice se totiž musejí jíst čerstvé,“ uvedl.
„Otevírání ústřic je nádherná zábava, a gastronomie má být zábava. Sejde se tam spousta skvělých kuchařů. Závody nespočívají jen v rozdávání cen,“ řekl za pořadatele soutěže Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.
Festival ústřic se v minulosti konal při příležitosti irského svátku, dne svatého Patrika. Letošní ročník, jehož spolupořadatelem je pražský Caffrey’s Irish Bar, se prý kvůli počasí přesunul na dobu Velikonoc. Soutěž na Staroměstském náměstí začne ve 14 hodin.