Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ledvinky: Jak si připravit skromné a chutné jídlo za pár korun

Vepřové ledvinky na cibulce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ledvinky patří k levným kouskům masa, jejich příprava vyžaduje trochu času. Základem je pořádné očištění. Angličané si je s oblibou dávali k snídani, my jsme si je zamilovali coby hlavní chod. Správně očištěné a upravené ledvinky jsou totiž gurmánskou záležitostí.

Vnitřnosti, a zejména ledvinky, patří k surovinám, kterým se spousta lidí vyhýbá. Při správné úpravě jde ale o delikatesu, která nezatíží rozpočet.

  • Vepřové ledvinky patří k nejdostupnějším, občas jde narazit na telecí nebo jehněčí.
  • Vnitřnosti kupte vždy absolutně čerstvé. Maso musí být pevné a lesklé a nesmí zapáchat.
  • Máčení v mléce ledvinkám zaručí jemnější chuť a slouží i jako pojistka proti specifickému odéru, ale není vždy nezbytně nutné.
  • Někteří kuchaři ledvinky před dušením spaří vroucí vodou.
  • Dobře očištěné ledvinky z mladých kusů lze upravit i na minutku a stačí je jen důkladně několikrát proprat v chladné vodě.
  • Přípravu jídla urychlíte, pokud na dušení využijete tlakový hrnec.

Ledvinky patří mezi droby, což jsou vnitřnosti a další části zvířete zbylé po zpracování masa. Do této kategorie patří také například mozeček nebo jazyk. Stejně jako u lidí jsou i u zvířat ledvinky párový orgán.

  • Zdrobněle se jim říká jednak proto, že se skládají z menších, viditelně oddělených částí, a jednak proto, že telecí ledvinou se nazývá větší celek – ledvinky i zadní pečeně s kostí nad nimi.
  • Spolu s přilehlou svíčkovou je můžete péct i dohromady.
  • Skvěle chutnají dušené, karamelizované i restované.

Dušené telecí ledvinky

Skryt pre seznam
Dušené telecí ledvinky
ZDROJ: Apetit
Skryt pre seznam

Suroviny

nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar hovězí 1 l
kmín špetka
sádlo 150 g

Postup

1

Telecí ledvinky řádně očistěte a nakrájejte na proužky. Vhoďte je do vroucí vody a po 2 minutách sceďte.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč