Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Papiňák aneb Vaření bez výbuchů. Oblíbený retro hrnec má pořád v kuchyni své místo. Co všechno v něm připravovat?

Tlakový hrnec
ZDROJ: Nickolas Nikolic/Unsplash
sdílet:

Papinův hrnec, papiňák neboli tlakáč umí vařit rychle, což způsobuje přetlak, který se v něm vytváří. Jde o moderního kuchyňského pomocníka, který Mnozí se však práce s tlakovým hrncem obávají. Podívejte se s námi, jak tlakový hrnec funguje a vyzkoušejte lahodné recepty, které díky papiňáku uvaříte raz dva.

Jak vypadá funkční tlakový hrnec alias papiňák? Tvoří ho silnostěnný materiál, který odolá vysokému tlaku. Jeho nezbytnou součástí je poklice, kterou se dá k hrnec neprodyšně uzavřít, a mohl tak vzniknout požadovaný tlak. V poklici je speciální otvor s ventilem. Ten pomáhá vypouštět přebytečnou páru z hrnce.

Vývar nebo guláš do půl hodiny? S papiňákem bez problémů

Papiňák je skvělým pomocníkem pro všechny, kteří si chtějí dopřát poctivý pokrm se značnou úsporou času.

  • Snadno v něm připravíte hovězí nebo zvěřinový guláš a připravované maso se bude doslova rozpadat na jazyku.
  • Stejně snadno připravíte poctivý vývar z kostí, kdy veškeré cenné látky obsažené v kostech proniknou do chuti i důležité výživové hodnoty vývaru. 
  • S papiňákem připravíte spoustu indických pokrmů, například aloo gobi.
  • Tlakový hrnec dobře poslouží, když potřebujete rychleji uvařit fazole nebo cizrnu. 

Jak papiňák funguje? 

  • Jakmile dojde v uzavřeném tlakovém hrnci k varu, působením páry vyskočí ventil a umožní natlakování hrnce. Vzniklý tlak dosahuje hodnoty až 300 kPa, což způsobuje zvýšení teploty na cca 130 stupňů (oproti běžnému vaření, které dosahuje teploty okolo 100 stupňů).
  • Díky tomu dochází ke značnému urychlení varu potravin. Například hovězí guláš tak namísto dlouhého tažení v klasickém hrnci připravíte v papiňáku už za 20 minut.
  • Výhodou však není pouze úspora času a energie. Díky pevnému uzavření hrnce zůstane v jídle všechna chuť zachována. 

S kořením a bylinkami opatrně

A nemá to co do činění s chutí, ale hlavně s bezpečností. Jak je zpravidla uvedeno i v návodu, drobné koření nebo natě čerstvých bylinek se mohou dostat až k pojistnému ventilu, který se tak může ucpat. Tím vzniká riziko přetlaku, který by hrnec nemusel vydržet. Vždy tak dbejte na doporučení k používání, kde by mělo být vše podrobně vysvětleno.

  • Tip, jak dostat koření a bylinky bezpečně do papiňáku: Jednoduše koření a bylinky vložte buď do plátýnka a obvažte provázkem nebo použijte nerezové sítko na čaj. Důležité je, aby v hrnci nebyly drobné části, které se tlakem snadno dostanou až k pojistné zátce.

Tlakový hrnec není žhavá novinka

Papiňák rozhodně nepatří mezi vynálezy poslední doby. Psal se rok 1679, kdy francouzský fyzik a matematik Denis Papin přišel s vynálezem tlakového hrnce, jenž dodnes nese jeho jméno. Navzdory tomu, že se původní záměr využití papiňáku týkal vaření, dlouhodobě se tlakový hrnec využíval v chemických laboratořích. Značné rozšíření a používání v domácnostech přišlo až ve 20. století.   

  • Dnešní tlakové hrnce prošly řadou inovací a mají spoustu pojistek. S prvními papiňáky ze 17. století mají společný už jen princip – vyšší tlak zvyšuje teplotu varu, takže úprava pokrmu je efektivnější a rychlejší.
  • Hrnec by měl být z ušlechtilé oceli, měl by disponovat alespoň třemi pojistkami, vyhovovat velikostně (při výpočtech nezapomeňte, že se smí plnit jen do dvou třetin).
  • Před koupí si ho pořádně osahejte – jen tak přijdete na to, které zavírání vám nejvíc vyhovuje.
  • Vyvarujte se levných hrnců neznámých výrobců – v budoucnu by vás mohly čekat potíže se sháněním náhradních dílů.
  • Pokud koupíte dobrý hrnec a budete dodržovat pravidla a bezpečnostní doporučení, získáte opravdu užitečného pomocníka, protože ušetříte čas, energii, chuť i živiny. Ostatně tak už to plánoval vynálezce Denis Papin, když v roce 1679 zveřejnil studii na téma – levný a rychlý způsob, jak změkčit kosti a vařit všechny druhy masa.

Zdroje informací: Britannica, DiscoverPressureCooking, SeriousEats

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč