Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik by měl stát váš svatební dort?

svatební dort
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Profesionálka v organizování svateb Soňa Solařová vám prozradí, jak cena ovlivňuje výsledek sladké tečky vaší svatební hostiny.

Jako majitelka svatební agentury se často setkávám s dotazy na cenu svatebních dortů a žádostmi o radu, jaký dort zvolit, aby nebyl moc drahý. Přestože nepochybně záleží na takových faktorech, jako je design, náplň, velikost, kvalita surovin, ale i na jménu tvůrce, lze se u cukráren setkat i s jiným přístupem. Mnohé z nich si pomáhají cenou kalkulovanou na 100 g, 1 kg, počet pater nebo počet porcí. Pro první představu to možná stačí, ale rozhodně nepovažujte takovou nabídku za konečnou. Také architekti vám vystřelí hrubou cenu domu na základě výpočtu obestavěného prostoru. Ovšem konečná cena je výsledkem skutečnosti, nakolik budete věrni svým vysněným představám.

Sladké umělecké dílo

Zkusme se na svatební dort dívat jako na umělecké nebo architektonické dílo, a ne jako na pouhý třetí chod víkendového menu. Stejně jako dobrý architekt musí i zkušený cukrář pochopit i nevyřčená přání svého klienta. Musí se vcítit do jeho pocitů, zjistit celkový koncept svatby, a dokonce správně odhadnout jeho chutě. A to vše zahrnout do přijatelného cenového rámce a dostatečně dimenzovaného objemu. I z těchto důvodů jej proto nelze oceňovat pouze a jen na základě faktického materiálu, ze kterého je dort připraven. Kdyby tomu tak bylo, mohly by vznikat pouze unifikované neosobní výtvory.

Luxusní dezert

Základním faktorem ovlivňujícím cenu dortu je samozřejmě jeho velikost, která vychází z počtu svatebčanů a nevěsta či ženich ji nemohou příliš ovlivnit. Vše ostatní je však závislé pouze na klientech. Preferujete vysoce kvalitní čerstvé a převážně dražší suroviny? Chcete na dortu modelované květiny nejlepší modelářky České republiky? Dáváte přednost osobitému nekatalogovému dortu? Požadujete pro každé patro jinou příchuť? A konečně, rádi byste se pochlubili mediálně známým či jinak obdivovaným tvůrcem dortu? Pokud si na všechny otázky odpovíte ano, pak musíte počítat s tím, že se vše na ceně odrazí.

Svatební dort s nízkým rozpočtem

I při nízkém rozpočtu však existuje mnoho řešení svatebního dortu. Není nutné, aby se snoubenci uchylovali k úsporným praktikám, které ve výsledku bohužel nesplní jejich očekávání. Jako příklad bych uvedla zadání výroby svatebního dortu, který budete mít snad jen jednou za život, cukrářským učnicím. Jinou fintou, kterou nemohu doporučit, je nechat upéct korpusy, případně dort naplnit a potáhnout a pak si ho sama dozdobit.

Konzultace s odborníkem

Existuje mnoho kompromisů, které finanční náročnost dortu dokážou snížit i při zachování hlavních požadavků snoubenců. Promluvte si se zkušeným cukrářem a jistě najdete řešení i pro svůj rozpočet.

A pokud ještě svého cukráře nemáte, sledujte soutěž Svatební dort roku, která si dala za cíl objevit cukrářské talenty a představit veřejnosti, co vše je v cukrařině možné. Veřejné finále soutěže proběhne 12. ledna 2014 v hotelu InterContinental Prague (Pařížská 30, Praha 1), kde budou také všechny finálové exponáty vystaveny a vítězové všech kategorií vyhlášeni.

Nyní sami můžete rozhodnout o finalistech. Hlasujte pro svého favorita v kategorii Svatební sada cupcakes a Svatební dort roku 2014! 
Jeden hlasující, který správně zodpoví tipovací otázku, od nás navíc získá dárek - knihu Sladký design autorky Hany Rawlings.

Soňa Solařová, Autorka je ředitelkou soutěže Svatební dort roku a majitelka agentury Unique Wedding.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč