Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vyvážený podzimní jídelníček, který posílí imunitu a zlepší náladu

Podzim nese spousta lidí nelibě. Změny počasí a nálad nejsou nijak ojedinělé, jenomže vhodně zvolenou stravou je možné naši náladu ovlivnit, začněme tedy od psychiky.
22. 9. 2017 | Autor: Eva Dvořáková

Chcete mít spoustu energie i na podzim a silnou imunitu,  která odolá útokům virů? Začněte jídelníčkem. Ten by měl být pestrý, vyvážený a s dostatkem ovoce a zeleniny. Podzim a zima, stejně tak kvalita spánku a strava, se neblaze podepisují také na stavu imunitního systému, který často bývá oslabený. Mnoho lidí trápí na podzim přejídání, což může významným způsobem zatížit trávicí systém. Pro jeho podporu je proto dobré zařadit do jídelníčku kysané mléčné výrobky nebo kvalitní probiotika.

Fialové smoothie

Borůvky a ostružiny jsou zářivými hvězdami tohoto smoothie! Mají nízký glykemický index, obsahují spoustu prospěšných...

„Je vhodné vhodné tuky s převahou omega3 nenasycených mastných kyselin. Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v podzimních měsících. Navíc tuky umocní pocit sytosti, což pozitivně ovlivní naši psychiku. Tuky konzumujme přes den, ne na večeři a v pozdních večerních hodinách,“ doporučuje Milan Merva,  osobní trenér a specialista na zdravý životní značky Menu Gold.

Zdroje omega 3 nenasycených mastných kyselin: mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej, 2-3x týdně zařadit mořské ryby. Je vhodné také do jídelníčku zařadit mandle, mandlové máslo a slunečnicová semena. Bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant.

Celozrnný chlebík s ovocem & semínky

Skvělá snídaňová záležitost, s máslem a domácí marmeládou nemá chybu!

Důležité svačiny

„Lidé často dělají tu chybu, že nesvačí,“ uvádí jeden z nešvarů dnešní uspěchané doby výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová a pokračuje: „Abyste měli spoustu energie a současně udělali něco pro svůj imunitní systém i štíhlou linii, jezte pravidelně co 3 hodiny a nezapomínejte na ovocné svačiny, třeba v podobě ovocných a zeleninových šťáv, které vám dodají energii. Ušetříte si tak nadbytečné kalorie, které o sobě rády dávají vědět nárůstem hmotnosti."

Zařaďte do jídelníčku zdroje vitaminu C. Až 5 krát větší zdroj vitaminu C najdete například v rakytníku, šípcích a kiwi. Ale postačí i potraviny s relativně vyšším množstvím vitaminu C: citrusové plody nebo ze zeleniny kysané zelí. Pravidelnou konzumací potravin s vitaminem C lze pozitivně ovlivnit lidskou psychiku, neboť právě vitamín C je spojený se silným obranyschopným účinkem.

Vyrobte si vlastní kysané zelí

Jedinečnou zimní zásobárnu vitaminu C můžete mít i ve své spíži.

Nezapomínejte na vlákninu

Pro celkový zvýšený příjem potravy je vhodné konzumovat zeleninu, která obsahuje velké množství sytící vlákniny, ale představuje malé množství kalorií. Obzvláště listovou zeleninu lze kombinovat s mnoha potravinami. Pokud nejste příznivci zeleniny, lze najít, jako bohatý zdroj vlákniny například luštěniny.

Luštěniny konzumujeme tepelně upravené, což v chladných podzimních dnech příjemně tělo prohřeje. Lepší stravitelnosti lze dosáhnout umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi.

Kořeněná cizrna s opečeným sýrem

Rychlá a snadná bezmasá večeře, která nadchne milovníky středomořské kuchyně.

Pro zlepšení nálady můžeme doplnit do organizmu vitamin D. Buď z potravinových doplňků nebo přirozených zdrojů (mořské ryby, rybí tuk, vaječný žloutek, krůtí játra nebo mléko). Za normálních okolností, se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření. Na podzim slunečního svitu ubývá, proto můžeme podpořit tvorbu z jiných dostupných zdrojů.

Pražma s citronem pečená v papilotu

Dobré ryby si žádají jednoduchou úpravu. Na pečení v celku se hodí jakákoli pěkná mořská bělomasá ryba; nejlépe bez...

Dopřejte si pestrost a čerpejte ze sezonních surovin

Ideálním podzimním ovocem jsou jablka, hrušky a švestky. Ze zeleniny je to pak třeba dýně, cuketa či patizon, ze kterých si můžete udělat i polévku. Z dýně nemusí být jen příloha či polévka. Zkuste i originální dezert – dýňový cheesecake. Energii vám mohou dodat také ořechy a různá semínka. Sáhněte třeba po dýňových, lněných, slunečnicových nebo konopných.

Mrkvovo-dýňová kaše

Přílohovou kaši můžete udělat i z jiné zeleniny než brambor. Dýně a mrkev se skvěle doplňují.

Nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin. „Denně vypijte minimálně 1,5 litru čisté neperlivé vody v závislosti na fyzické aktivitě a zdravotním stavu. V chladných dnech samozřejmě zařaďte i čaje, určitě vás krásně prohřeje červený čaj,“ doporučuje Věra Burešová.

Jáhlová kaše se švestkami

Jáhly jsou loupané proso a spolu s pohankou se v Beskydech jedly odedávna. Jsou nejen dobré, ale i velmi zdravé. Zkuste...
reklama

Přidat komentář