Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní bylinky: šalvěj

salvej
ZDROJ: Paulina H/Unsplash
sdílet:

Voňavé zelené lístky šalvěje se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle doplní vepřové maso, připravíte z ní i skvělý čaj proti nachlazení.

V Dívce na koštěti se ze šalvěje připravoval kouzelný lektvar, vy si z ní uvařte třeba kloktadlo na bolest v krku nebo bylinkovou vodu, která zklidní pokožku hlavy. Nám jde však především o jídlo.

  • Pár lístků šalvěje dodá pokrmům nezaměnitelnou vůni a šmrnc, užívejte ji však s rozmyslem.
  • Obsahuje jedovatou silici thujon, která tepelnou úpravou vyprchá jen částečně.

Jak pěstovat šalvěj

Šalvěj snadno vypěstujete venku na zahradě nebo na balkoně v truhlíku. Vděčná a nenáročná bylinka si libuje ve slunných místech v lehké, dobře propustné půdě. Nemá ráda mráz, tak ji na zimu zakryjte chvojím nebo schovejte v květináči do chladné části domu.

  • Listy sklízejte od jara do podzimu.
  • Používat je můžete čerstvé i sušené.
  • Šalvěj můžete také zamrazit. Lístky takto vydrží až šest měsíců a uchovají si více aroma než sušené.


těstoviny se šalvějí

S čím šalvěj kombinovat

Výrazné a voňavé koření se skvěle hodí k rybám, drůbeži a tučným masům, stejně jako do paštik, nádivek a k těstovinám. Chutnat vám bude také s jablky a fazolemi. Dobře se kombinuje také s bobkovým listem, kmínem, česnekem, libečkem nebo majoránkou.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč