Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Štěpánská kachna aneb Regionální speciality: Připravte ji pečenou na ovoci se zázvorovým zelím nebo s bramborovou nádivkou

Štěpánská kachna
ZDROJ: Archiv
sdílet:

26. prosinec je zasvěcen svatému Štěpánovi. U nás byl tradičně spojen s koledníky, kteří obchází dům od domu a žádají drobné dárky.

Historie koledování sahá až do 13. století, autorství první koledy je podle legendy připisováno Františku s Assisi. Tento zvyk už u nás téměř vymizel, ale dříve patřil ke zvyklostem vánočních svátků. Obdarovat koledníka bylo věcí cti a i ten největší lakomec hodil do pytle či košíku alespoň pár jablek.

Ti štědřejší dávali mouku, ořechy, med nebo luštěniny. Kromě písní předváděli koledníci i krátká vánočně laděná představení.

Co uvařit na Štěpána?

Kromě Štědrého dne, který má své menu jasně dané, a Božího hodu, kdy se většinou dojídají dobroty z minulého dne, je tu svátek svatého Štěpána, který patří většinou rodinným návštěvám. Čím ale uctít hosty?

  • Tradičně ke svátku svatého Štěpána patří na stůl pečená drůbež, nejoblíbenější je u nás kachna. Klasiku se zelím a knedlíkem zná každý, ale proč nezkusit uvařit i některou z regionálních kachních specialit?

Kachna pečená na ovoci se zázvorovým zelím & karlovarské knedlíky

Tahle západočeská regionální specialita vaše hosty určitě příjemně překvapí. Servíruje se s výtečnou ovocnou omáčkou, jemným karlovarským knedlíkem a pikantním zelím. Ovoce lze samozřejmě libovolně obměňovat, výborné jsou i hrušky nebo švestky.

Ingredience

  • 1 kachna o váze cca 2 kg
  • sůl
  • kmín celý
  • 2 lžíce medu
  • 2 jablka
  • 1 pomeranč
  • hrst rozinek
  • snítka rozmarýnu na ozdobu

NA ZÁZVOROVÉ ZELÍ

  • 1/2 hlávky bílého nebo červeného zelí
  • 1 cibule
  • kousek zázvoru o velikosti palce
  • 125 g másla
  • 200 ml bílého vína
  • 1 velké jablko
  • sůl

NA JEMNÉ KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY

  • 1 kg světlého pečiva
  • 250–300 ml smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 hrsti nasekané petrželky kudrnky
  • sůl
  • špetka muškátového květu

Postup

  1. Troubu vyhřejeme na 180 °C. Kachnu osolíme, okmínujeme a potřeme medem. Pečeme asi 2 hodiny spolu s oloupaným ovocem, nakrájeným na osminky, a s rozinkami. Poléváme výpekem a trochou vroucí vody. Z výpeku odvařením připravíme šťávu.
  2. Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném másle vše orestujeme do rozvonění, podlijeme vínem a podusíme do změknutí. Na závěr k zelí nastrouháme oloupané jablko a dochutíme solí.
  3. Pečivo nakrájíme na malé kostičky a necháme v troubě vysušit. Po vyjmutí z trouby ho zalijeme smetanou, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petrželku, ochutíme solí a muškátovým květem a promícháme. Na závěr zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Balíme do fólie a vaříme v páře 15–20 minut dle velikosti. Podáváme s kachnou a zelím, zdobené snítkou rozmarýnu.

Pečená kachna s bramborovou nádivkou

Klasický recept našich babiček na pečenou kachnu není náročný na přípravu, ale na čas. Tajemství úspěchu spočívá v pozvolném pečení a odebírání jemného tuku. Ke kachně již nepodáváme žádnou přílohu, nahrazuje ji vláčná bramborová nádivka. Tato úprava kachny je specialitou ze severozápadních Čech.

  • 1 kachna o váze cca 2 kg
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 stroužky česneku, utřené
  • mletá sladká paprika
  • pažitka na ozdobu

NA NÁDIVKU

  • 1,5 kg brambor
  • 2 cibule
  • 200 g kachních drůbků
  • kachní sádlo podle potřeby
  • 4 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sušená majoránka
  • 1 malá palice česneku
  1. Kachnu očistíme, opláchneme, osušíme a asi hodinu před pečením osolíme na povrchu i zevnitř, potřeme utřeným česnekem, pepřem a paprikou.
  2. Na nádivku oloupeme brambory a nastrouháme je na jemném struhadle. V míse necháme ustát a poté z nich slijeme vodu. Nadrobno pokrájíme cibuli a drůbky z kachny a v kastrůlku na rozpuštěném kachním sádle osmahneme (kromě jater, ta opečeme na pánvi zvlášť a nakrájíme na drobné kousky). Pak drůbky smícháme, přidáme nastrouhané brambory a za stálého míchání ještě několik minut podusíme. Poté necháme vychladnout, do nádivky přidáme rozšlehaná vejce, podle chuti osolíme a dochutíme pepřem, majoránkou a česnekem.
  3. Kachnu naplníme nádivkou, zašijeme ji a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 2–3 hodiny dozlatova. Při pečení kachnu poléváme vypečeným sádlem a vodou. Pokud zbyla syrová nádivka, dáme ji do sádlem vymazané formy a 30 minut před koncem pečení ji dáme upéct do trouby ke kachně.
  4. Kachnu podáváme s kousky nádivky a zdobíme pažitkou.

Zdroj: Apetit, Czechspecials

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč