Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Anglická hrachová kaše (pease pudding)

Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří s uzeným či šunkou, stejně jako naše hrachová kaše. 

Vydání: 2017/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Vaření 1:00
Britská

Ingredience

    • 500g půleného loupaného žlutého hrachu (může se, ale nutně nemusí, namočit na pár hodin do studené vody)
    • 1 malá brambora, oloupaná a nadrobno
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • svazeček bylinek (1–2 snítky petrželky, 1 snítka rozmarýnu, bobkový list)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 hřebíčky
    • 1 lžíce másla (podle chuti) + rozpuštěné k podávání
    • mletá sladká paprika na ozdobení, popřípadě i na dochucení (nemusí být)
    • prohřáté či opečené uzené maso nebo šunka k podávání (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Všechny přísady až po hřebíček (včetně) vložte do rendlíku s těžkým dnem a zalijte vodou (asi dvojnásobkem objemu hrachu). Přiveďte k varu, zmírněte oheň a pokračujte, až se všechno svaří doměkka; trvá to asi hodinu. Podle potřeby přilévejte vodu a občas promíchejte.

2 Odstraňte svazeček bylinek a hřebíčky. Přidejte máslo, osolte a opepřete. Rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Podle chuti ozdobte paprikou a podávejte s uzeným masem či šunkou, přelité rozpuštěným máslem.

NĚCO NAVÍC
Pease pudding lze jíst zatepla i zastudena. Hodí se například jako vegetariánská pomazánka na pečivo a spolu s masem se dá využít také jako výborná náplň do sendvičů. V uzavřené nádobě vydrží samotná kaše v chladničce až týden. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

Přidat komentář