Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánovo-čokoládová bábovka s karamelovou polevou a arašídy
Banánovo-čokoládová bábovka s karamelovou polevou a arašídy
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Banánovo-čokoládová bábovka s karamelovou polevou a arašídy

4.4/5 Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku o průměru 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6360 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 780 g
Tuky 300 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzlo této bábovky je jednoduché. Čím zralejší banány použijete, tím bude lepší. Zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou – zbavíte se přezrálých banánů, které už nikoho nelákají, a ještě si báječně pochutnáte. Korunou celého díla je sladká karamelová poleva posypaná solenými arašídy.

Suroviny

máslo 200 g
rozpuštěné + navíc na vymazání formy
voda 50 ml
horká
velké zralé
mléko 150 ml
plnotučné + plus 1 lžíce navíc na polevu
vejce 3 ks
velká
vanilkový extrakt 1 ČL
+ navíc na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
12 g
třtinový cukr 350 g
sůl ½ ČL
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná nebo čokoládové pecičky
solené, hrubě nasekané
karamelizované (salko karamel, tatra karamel)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm (a objemu cca 2,5 l) velmi pečlivě vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou. Smíchejte kakao s 50 ml horké vody na pastu a nechte vychladnout.

2

Banány rozmačkejte, poté vmíchejte máslo, mléko, vejce a vanilku. Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu a poté vmíchejte cukr a sůl. 

3

Banánovou směs vmíchejte do suchých ingrediencí a polovinu vzniklého těsta přendejte do jiné mísy. K jedné polovině těsta přidejte kakaovou pastu, 50 g jogurtu a nasekanou čokoládu a promíchejte. K druhé polovině přidejte zbývajících 100 g jogurtu a 50 g nasekaných arašídů a promíchejte.

4

Do připravené formy vlijte nejdříve polovinu těsta s arašídy a na ni pak druhou polovinu s čokolou. Poté pomocí špejle vytvořte vír/mramorovaný efekt. Pečte 1 hodinu do zlatova. Zda je bábovka propečená, ověřte zapíchnutím špejle do nejhlubší části formy – pokud vyjde potažená syrovým těstem, vraťte bábovku do trouby na dalších 10 minut a poté znovu zkontrolujte. Nechejte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a přesuňte na mřížku, aby zcela vychladla.

5

Smíchejte karamelizované kondenzované mléko (salko karamel) s 1 lžící mléka, abyste vytvořili hladkou polevu. Jakmile bábovka vychladne, pokapejte ji polevou a posypte zbylými arašídy. 

Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč