Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Batátové vafle se zmrzlinou

Vláčné uvnitř, křupavé navrch. Kouzelná přísada? Batáty.

Vydání: 2018/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT4M
Opékání 0:04

Ingredience

    • 200 g batátového pyré (viz Něco navíc)
    • 500 ml podmáslí
    • 1 vejce
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 130 g (1 hrnek) hladké mouky
    • 130 g (1 hrnek) celozrnné mouky
    • (nebo dalších 130 g hladké mouky)
    • 3 lžíce třtinového cukru
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 1 lžička sody
    • 1/2 lžičky soli
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého zázvoru
    • 1/2 lžičky mletého kardamomu
    • olej ve spreji, rostlinný olej či
    • přepuštěné máslo na vytření plotýnek

    NA KARAMELIZOVANÉ OŘECHY

    • 90 g krupicového cukru
    • 100 g pekanových ořechů

    K PODÁVÁNÍ

    • vanilková nebo jiná oblíbená zmrzlina, my jsme použili datlovou s vlašskými ořechy
    • javorový sirup
    • mletá skořice
    • strouhaná pomerančová kůra

Příprava jídla

1 Připravte ořechy. Cukr při nízké teplotě rozpusťte v pánvi a zahřívejte, dokud nezíská zlatavý odstín. Vmíchejte ořechy, obalte je v karamelu, přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak je nasekejte nahrubo.

2 Batátové pyré, podmáslí, vejce a olej prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny, potom je prosejte do mísy s batátovým základem a promíchejte. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.

3 Vafle podávejte s kopečkem zmrzliny a karamelizovanými pekanovými ořechy, přelité javorovým sirupem, poprášené skořicí a ozdobené pomerančovou kůrou.

NĚCO NAVÍC

Batátové pyré můžete připravit z vařených či pečených batátů. Pečení sice zabere více času, ale výsledné pyré má výraznější chuť. Jak na to? Batáty neloupejte (můžete je propíchat vidličkou), zabalte do alobalu a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C zhruba hodinu doměkka. Pak je nechte vychladnout, rozkrojte, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji na pyré.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vanilkové vafle z podmáslí

Ricottové vafle à la mrkvový dort

Vafle Černý les

Bezlepkové banánovo-pohankové vafle

Přidat komentář