Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlá snídaně, která vypadá jako ze špičkové restaurace: Naučte se těsto na vafle

Rychlá snídaně, která vypadá jako ze špičkové restaurace: Naučte se těsto na vafle
ZDROJ: Apetit

Dát si je můžete k snídani či jako dezert. Jejich příprava je supersnadná a garantujeme vám, že vás nikdy neomrzí, spíš naopak – budete vymýšlet další a další varianty těsta i zdobení.

Tipy pro dokonalý výsledek

Pro vláčné těsto

  • Do základního těsta můžete použít mléko (nebo jeho rostlinnou alternativu). Těsto však bude vláčnější, pokud při jeho přípravě použijete podmáslí, kefír, zakysanou smetanu, bílý jogurt nebo část mléka nahradíte ricottou či měkkým tvarohem.
  • Skvělou práci odvedou například rozmačkané banány nebo jablečné, dýňové či batátové pyré.
  • Pozor na přešlehání těsta! Ingredience musíte spojit, ale těsto nemusí být úplně hladké.

Příprava vaflovače

  • Plotýnky vaflovače vymažte vždy před vlitím těsta olejem nebo přepuštěným máslem. V redakci se nám osvědčil olej ve spreji. Díky vymazání se vám nebudou vafle trhat. Při pečení se pak řiďte pokyny výrobce.
  • Nikdy předčasně nenakukujte do vaflovače! Pokud kontrolka stále nesignalizuje, že je vafle hotová, odolejte pokušení a vaflovač neotvírejte. Ochladíte plotýnky vaflovače, a navíc zbytečně vafli potrháte a porušíte její strukturu.

Křupavé vafle

  • Vafle jsou nejlepší teplé a křupavé. Aby se z nich nestaly gumové kousky, odkládejte je na mřížku místo na talíř.
  • Pokud připravujete vafle pro více strávníků, rozehřejte troubu na 80 – 100 °C, do plechu postavte mřížku, již používáte na vychladnutí koláčů, dortů a dalšího pečiva a plech dejte do trouby. Upečené vafle skládejte v jedné vrstvě na mřížku v plechu. Zůstanou po dobu přípravy krásně teplé a křupavé.
  • Vafle z předchozího dne můžete zachránit opečením v topinkovači. Vrátíte jim zašlou slávu a můžete si ještě jednou užít skvělou snídani.

Čím vafle ozdobit? My doporučujeme, aby na vaflích bylo něco:

  • Tekutého– sirup či med, karamel, omáčka, poleva, rozpuštěné ořechové máslo
  • Krémového – šlehačka, krém, zmrzlina, tvaroh, zakysaná smetana, jogurt
  • Křupavého – ořechy, semínka, kakaové bobu
  • Šťavnatého a svěžího – čerstvé či kompotované ovoce, čerstvé bylinky

Belgie je země vaflí

Vafle jsou oblíbené po celém světě, milují je například v Belgii, kde se nazývají gaufre. Dělají se na dva způsoby: Bruselské (gaufre) jsou klasického tvaru a jsou nadýchané. Lutyšské (gaufre Liege), které jsou z hutnějšího těsta podobné briošce a mají nepravidelný tvar. Na povrchu jsou lutyšské vafle vlhké, těsto se skládá z hladké mouky, vajíček, mléka, cukru a vepřového sádla.

  • Tento rozdíl je však uznáván pouze v Belgii, zatímco všude jinde na světě je tento oblíbený dezert známý jednoduše jako belgická vafle.
  • Vafle se v belgické kuchyni objevují již od středověku a původně se vyráběly ze směsi ječmene a ovsa.
  • Vafle proslavila Světová výstava, která se konala v New Yorku v roce 1964, uvádí TasteAtlas.
Skryt pre seznam
Vafle
Do 45 minut
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč