Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Batátový krém

Můžete polévku nalít do termosky a vzít na výlet. Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti - bude tak chutnat dospělým i dětem. 

Vydání: 2016/3
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Vaření 1:00
Polévka

Ingredience

    • 800g batátů (sladkých brambor)
    • 2 větší mrkve
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 cibule
    • 1 lžíce másla
    • 3 stroužky česneku, na plátky
    • špetka mletého zázvoru
    • špetka mletého koriandru
    • špetka mletého římského kmínu 
    • 2 jablka
    • 1,2 litru zeleninového vývaru 
    • 100ml smetany 12%
    • pažitka, chilli paprička a zakysaná smetana na ozdobení
    • topinky k podávání 
     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte na větší kusy. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a pečte 30–40 minut doměkka.

2 Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a na másle ji ve větším hrnci pomalu opečte dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, koriandr a kmín a ještě chvíli zvolna restujte.

3 Mezitím jablka oloupejte, nakrájejte na osminky, zbavte jádřinců a přidejte k cibuli. Promíchejte a zhruba 5–10 minut opékejte, aby jablka změkla. Přilijte část vývaru, přiveďte k varu a odstavte.

4 Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přilijte smetanu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte. Nalijte do misek a ozdobte nasekanou pažitkou, chilli papričkou, zbavenou semínek a nakrájenou nadrobno, a lžící smetany. Podávejte s topinkami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapsičky se šunkou a houbami

Honzovy buchty s hruškovými povidly

Horký brusinkový čaj

Kovbojský kotlík

Císařský trhanec

Oříškové müsli tyčinky

První jarní piknik

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Moc dobrá polévka, krásně zahřeje. Doporučuji použít spíše kyselejší jablka aby trochu vyvážila sladkost mrkve a batátů.

Přidat komentář