Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bezlepková maková bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6311 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 819 g
Tuky 320 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nedělní odpolední káva bez bábovky? Nemyslitelné! Bábovka je zkrátka klasický moučník na víkend. Jí se k snídani, ke svačině i k odpolední kávě. Je to ten nejsladší důvod, proč vytáhnout slavnostní podnos! A tahle maková je navíc zcela bez lepku, můžete ji tedy bez obav nabídnout i těm, kteří trpí alergií či přecitlivělostí na lepek nebo celiakií.

Suroviny

Na těsto
máslo 200 g
změklé, nebo rostlinný margarín Alsan, změklý + navíc na vymazání formy
z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno
vejce 3 ks
velikosti L
řepkový olej 50 ml
mouka bezlepková 320 g
Doves Farm bílá chlebová směs
vanilkový bez lepku
kypřicí prášek do pečiva 12 g
bez lepku
sůl 2 g
mléko 200 g
nebo rostlinná alternativa (sójový, mandlový nebo rýžový nápoj)
pálenka 1 PL
nebo tuzemák
strouhanka
kukuřičná – na vysypání formy
Na makové těsto
mák mletý 150 g
mléko 200 g
nebo rostlinná alternativa (sójový, mandlový nebo rýžový nápoj)
mletá
pálenka 1 PL
nebo tuzemák
z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno

Postup

1

Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty.

2

Na makové těsto svařte v kastrůlku mák, mléko či rostlinnou alternativu, oba cukry, skořici a alkohol. Odstavte a nechte vychladnout. Vmíchejte citronovou kůru. 

3

Připravte těsto. V robotu vyšlehejte změklý tuk s oběma cukry a citronovou kůrou do nadýchané pěny, po jednom zašlehejte vejce a po nich olej. V misce promíchejte mouku, pudinkový prášek, kypřicí prášek a sůl. V jiné promíchejte mléko či rostlinnou alternativu s alkoholem. Do vyšlehané směsi střídavě zašlehávejte sypkou směs a mléko (nebo rostlinnou alternativu) s alkoholem. Nakonec opatrně po částech zapracujte makové těsto.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o objemu 2 litry vymažte tukem a vysypte kukuřičnou strouhankou. Vlijte bábovkové těsto.

5

Bábovku pečte cca 1 hodinu ve vyhřáté troubě, proveďte test špejlí – po zapíchnutí doprostřed těsta by měla vyjít suchá. Nechte vychladnout ve formě na mřížce, poté vyklopte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč