Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta

Bezlepkové dobroty naší čtenářky Radky Vrzalové jste mohli ochutnat na Apetit pikniku. Vyzkoušejte její recept na věnečky – vyžaduje sice trochu cviku a trpělivosti, ale výsledek stojí za to!

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 10-12 kusů
Doba přípravy: Více než hodinu
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 250 ml plnotučného mléka
    • špetka soli
    • 100 g másla
    • 130 g bezlepkové samokypřicí mouky Doves Farm
    • 3 vejce celá + 1 žloutek (nejlépe čerstvá domácí)

    NA KRÉM

    • 250 ml plnotučného mléka
    • 1 vanilkový bezlepkový pudinkový prášek 
    • 50 g krupicového cukru
    • dřeň z 1 menšího vanilkového lusku
    • 1 lžička tuzemáku
    • 2 žloutky
    • 50 g másla pokojové teploty

    NA DOHOTOVENÍ

    • 250 ml smetany ke šlehání 33%
    • maliny a/nebo plátky jahod
    • moučkový cukr na posypání 

Příprava jídla

1 Na krém: z mléka, pudinkového prášku, cukru, vanilky a tuzemáku si připravte v menším hrnci hustý krém. Odstavte ze sporáku, promíchejte a přidejte 2 žloutky. Za stálého míchání přeneste hrnec do studené vodní lázně a krém vychlaďte na pokojovou teplotu. Prošlehejte elektrickým šlehačem a po kouskách přidávejte za stálého šlehání máslo. Vyšlehejte hladký krém a dejte chladit.

2 Na dno trouby dejte plochý hrnec nebo malou pečicí nádobu s vodou. Troubu předehřejte na 210 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na jehož rub si obyčejnou tužkou nakreslete podle formičky nebo skleničky přibližně 12 koleček o průměru 6–8 cm.

3 Mléko osolte, přidejte máslo a společně přiveďte k varu, nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypte najednou celý objem mouky. Zmírněte plamen asi o polovinu a odpalujte: z těsta za stálého míchání utvářejte kouli, která se nechytá stěn ani vařečky.

4  Pánev s těstem odstavte a nechte chvilku zchladnout. Do ještě horkého těsta postupně zašlehejte po jednom vejci a nakonec žloutek. Teplé těsto plňte do cukrářského sáčku se širokou řezanou trubičkou (nelekejte se, že vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).

5  Na pečicí papír stříkejte těsto podle značek – vždy dvě vrstvy na sebe. Plech vložte na střední pozici do vyhřáté trouby (kde už se vytvořila pára). Pečte asi 15 minut při 210 °C. Pak teplotu snižte na 180 °C a nechte 5 minut dopéct. Troubu vůbec neotvírejte! 

6 Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.

Po upečení nechte věnečky vychladnout na mřížce a vychladlé rozkrojte. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou je plňte vychlazeným krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobte ovocem a nakonec pocukrujte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bezlepkové linecké cukroví

Bezlepkové muffiny s brusinkami

Trifle s profiterolkami a opilým ovocem

Přidat komentář