Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bouillabaise
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4381 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 406 g
Tuky 197 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bouillabaise [čtěte bujabéza], polévku z Provence původně vařili rybáři z ryb, které se jim nepodařilo prodat. Francouzští kuchaři ji dokázali dovést k dokonalosti… My pro vás máme superjednoduchou variantu!

Suroviny

olivový olej 2 PL
pórek 1 ks
bílá část nakrájená nadrobno, zelená ponechaná v celku
nakrájená nadrobno
nakrájený na půlkolečka
mrkev 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
oloupané a rozmáčknuté plochou stranou nože
petrželka 1 svazek
lístky otrhané, stonky ponechané
tymián snítky
čerstvý, pár snítek
na kostičky
vývar 2 l
rybí vývar
šafrán
pár nitek
kajenský pepř 1 špetka
malé, oloupané
sůl
slávky 500 g
nebo jiné mušle
bělomasá ryba 500 g
filety z bělomasých ryb, nakrájené na sousta (halibut, pražman, mořský ďas)
krevety 250 g
velké, nepředvařené
klínky k podávání
snítky k podávání
Na rouille
rostlinný olej 100 ml
rozmačkané brambory z vývaru
česnek 2 stroužky
drcené
kajenský pepř 1 špetka
sůl

Postup

1

V hrnci rozpalte olej, vsypte bílou část pórku, cibuli, fenykl, mrkev a česnek a asi 10 minut zvolna opékejte, aby vše změklo. 

2

Do zelené části pórku zabalte stonky petržele, tymián a bobkové listy a svažte provázkem.

3

Do hrnce k zelenině přidejte rajčatový protlak, orestujte ho, přidejte rajčata, 2/3 vývaru, šafrán a kajenský pepř. Přihoďte svazek s bylinkami, brambory, osolte a nechte zhruba 25 minut vařit, aby brambory byly měkké. 

4

Vyjměte brambory (ty rozmačkejte a odložte) a svazek bylinek. V případě potřeby dolijte vývar. Vsypte mušle, ryby a krevety a nechte přibližně 5 minut pod pokličkou na mírném plameni vařit.

5

Na rouille [čtěte ruij] vyšlehejte žloutek a olej do konzistence majonézy, ochuťte citronovou šťávou a nakonec vmíchejte rozmačkané brambory, česnek a kajenský pepř. Dochuťte solí. Polévku podávejte s čerstvým pečivem, rouille a klínky citronu, ozdobenou snítkami fenyklu.

NĚCO NAVÍC
Správná marseillská bujabéza by měla obsahovat ropušnici, úhoře a štítníka. My si myslíme, že vám hlavně musí chutnat a ryb, které do ní dáte, se nesmíte bát a musí být sehnatelné. Směs to ale má být bohatá, proto určitě sáhněte alespoň po třech druzích ryb. Jaké mořské plody k nim přidáte, je na vás, mušle ale nevynechte, právě ty budou mít na svědomí efektní vzhled a vůni moře!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč