Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzská cibulačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4477 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 376 g
Tuky 220 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jádru jednoduchá polévka, vlastně jen cibule a vývar… K dokonalosti ji dotáhnete správným zkaramelizováním cibule, bylinkami, kapkou alkoholu a poctivou sýrovou čepicí!

Suroviny

česnek 2 stroužky
třtinový cukr 1 ČL
tymián 2 PL
+ na ozdobení
šalvěj 1 PL
+ na ozdobení
není nutné
suché
vývar kuřecí 1,5 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
bageta 1 ks
nebo comté

Postup

1

Máslo nechte rozpustit v silnostěnném hrnci, vsypte na půlkolečka pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a cukr. Velmi zvolna opékejte 15 – 25 minut, aby cibule pěkně zkaramelizovala a zhnědla. Přidejte tymián, šalvěj a ještě 5 minut restujte.

2

Potom zaprašte moukou, chcete-li, promíchejte a 1 – 2 minuty opékejte. Přilijte víno, vývar, přidejte bobkové listy, zvyšte plamen a nechte polévku zhruba 10 minut provařit. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Polévku dochuťte solí a pepřem.

3

Rozehřejte gril v troubě. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek, navrch rozložte plátky bagety, posypte štědře strouhaným sýrem, posypte bylinkami na ozdobení a dejte na chvíli zapéct pod gril.

NĚCO NAVÍC

Plátky bagety můžete před podáváním opéct v toustovači a potřít česnekem. Namísto bílého vína do základu můžete nakonec do polévky přidat kapku (nebo víc) brandy či koňaku.

TIPY & TRIKY

  • Základním stavebním kamenem francouzské cibulačky je poctivě zkaramelizovaná cibule, proto v tomto kroku opravdu nespěchejte a dejte jí čas. Jen tak docílíte výrazné cibulové chuti a zlaté barvy polévky. Mnozí často chybují, že cibuli neopečou pořádně (polévka je pak mdlá, bez chuti a barvy), nebo naopak chtějí urychlit celý proces, cibuli opečou na prudkém ohni a téměř ji spálí (výsledkem je polévka nahořklé chuti).
  • Nikdy nevařte s vínem, které byste nepili. Při vaření se z vína vypaří většina alkoholu, ale jeho intenzivní chuť zůstane. Je proto důležité myslet na kvalitu a nešetřit. Je dobré si například pročíst etiketu a zjistit, jaké podtóny víno má a zda se bude doplňovat s připravovaným pokrmem. Bílá vína se zpravidla hodí do lehčích pokrmů z ryb a drůbeže, červená zase k tmavým masům.
  • Pokud nemáte žáruvzdorné misky, plátky bagety vyskládejte na plech, posypte sýrem a zapečte pod grilem zvlášť.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč