Je až neuvěřitelné, jaká dobrota se dá vykouzlit z obyčejných brambor. Správné bramboráky mají být křupavé a pořádně provoněné majoránkou a česnekem. Tyhle splňují vše! Bramborák můžete namísto česneku a majoránky ochutit petrželkou, kmínem a/nebo pepřem. Hodí se i kari nebo chilli.
Postup
Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo do mísy a vymačkejte z nich co nejvíc přebytečné tekutiny. Přidejte vejce, prolisovaný česnek a mezi dlaněmi do směsi promněte majoránku. Osolte a opepřete podle chuti. Pak přilijte vlažné mléko a směs zahustěte moukou tak, aby vzniklo středně husté těsto.
V pánvi na středním ohni rozehřejte olej nebo sádlo, naběračkou vlijte do pánve část těsta a rozetřete dotenka. Opékejte po obou stranách dozlatova a dokřupava. Takto postupujte do spotřebování těsta. Hotové bramboráky prokládejte papírovými kuchyňskými utěrkami, které z nich odsají přebytečný tuk.
TIPY A TRIKY
- Bramboráky je nutné důkladně zbavit tekutiny. Můžete je nechat vykapat v cedníku a pak ještě vymačkat v utěrce, anebo rovnou vymačkat v utěrce (brambory však neproplachujte). Není od věci přidat do bramborákového těsta lžičku bramborového či kukuřičného škrobu.
- Pokud máte raději bramboráky podobné rösti s krásně vypečenými ,otřepenými‘ okraji, dejte mouky méně nebo to zkuste úplně bez ní. Radíme však přidat trochu škrobu, který napomůže soudržnosti placiček. Strouhat doporučujeme spíše na střední hrubost.
- Aby vám bramboráky pěkně držely pohromadě, strouhejte brambory podélně – na co nejdelší nudličky. Dobře to zpravidla umějí nástavce k robotům.
- Syrové brambory mají tendenci hnědnout (a hotové bramboráky někdy zmodrají). Aby si brambory uchovaly barvu a výsledek byl lákavý i na pohled, doporučuje se smíchat je s moukou či přelít vlažným mlékem hned po nastrouhání a případném vymačkání tekutiny.