Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový koláč se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2237 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 173 g
Tuky 137 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zemité chuti na talíři korespondují s barvami a vůněmi za okny. Užívejte si podzim všemi smysly!

Suroviny

změklé + navíc na vymazání formy
kmín 1 ČL
drcený, opražený
sůl 1 špetka
Na náplň
varný typ B, oloupané, nakrájené na 3cm kousky
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr 150 g
blaťácké zlato, nastrouhané
tučná
malá, nakrájená na tenká kolečka
petrželka 1 hrst
nasekaná (nemusí být)
bylinky
čerstvé, k podávání (nemusí být)

Postup

1

Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Od toho okamžiku vařte 5 minut. Pak hned sceďte a nechte vychladnout, mírně rozšťouchejte.

2

Koláčovou či dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem. Na těsto vyšlehejte máslo s kmínem a špetkou soli ručním šlehačem dohusta a dobleda. Pak zapracujte mouku, poté žloutek a 1 lžíci ledové vody. Z těsta vytvarujte tlustou kulatou placku, tu zabalte do potravinářské fólie a dejte na 15 minut chladit, aby těsto zpevnilo. Těsto rozválejte na plát cca 3 mm silný a vyložte jím formu, těsto přečnívající přes okraje seřízněte. Těsto na dně propíchejte vidličkou, dejte na 30 minut do chladničky zpevnit.

3

Mezitím předehřejte troubu na 180°C a nachystejte náplň. V míse promíchejte brambory, sýr, zakysanku, cibuli, popřípadě i petrželku. Osolte, opepřete a odložte.

4

Těsto ve formě vyložte pečicím papírem a zatižte luštěninami nebo keramickými fazolemi, pečte 15 minut. Pak odstraňte papír se zátěží a pečte dalších 15 minut či dozlatova. Pak na korpus rozprostřete náplň a pečte 30–35 minut dozlatova a dobublava.

5

Koláč lze po 5 minutách chladnutí ve formě vyjmout a nechat zchladnout na mřížce. Před podáváním jej můžete ozdobit bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč