Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Spojení jemné krémové náplně, sladkých hrušek a křupavých pražených ořechů a mandlí nás naprosto odzbrojilo. Naprosto nebeský zážitek!

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort (o průměru 20 cm)
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí a chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Dort

Ingredience

    • 150 g světlých máslových sušenek
    • 30 g mandlí, opražených (viz Něco navíc)
    • 30 g lískových oříšků, opražených (viz Něco navíc)
    • 75 g másla, rozpuštěného a zchladlého

    NA POŠÍROVANÉ HRUŠKY

    • 400 g hrušek (asi 3–4 kusy)
    • 400 ml vody
    • 100 g krupicového cukru

    NA NÁPLŇ

    • 375 g smetanového sýra Philadelphia original
    • 200 g mascarpone
    • 180 g zakysané smetany
    • 2 celá vejce
    • 1 žloutek
    • 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
    • 80 g krupicového cukru

    NA PRALINÉ POLEVU

    • 70 g krupicového cukru
    • 3 lžíce vody (nebo tolik, aby byl cukr ponořený)
    • špetka soli
    • 50 g lískových oříšků, opražených (viz Něco navíc)
    • 50 g neloupaných mandlí, opražených (viz Něco navíc)

    NA OZDOBENÍ

    • 40 g lískových oříšků, opražených (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte korpus. Sušenky, mandle a lískové ořechy odměřené na korpus rozmixujte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs napěchujte na dno formy vyložené pečicím papírem a uložte do ledničky.

2 Připravte hrušky – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Vodu vlijte do hrnce, přidejte 100 g cukru a přiveďte k varu. Přidejte hrušky a přibližně 10 minut vařte. Hrušky změknou, ale pevnost by si měly zachovat. Ovoce sceďte, osušte a nechte vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 160°C, na dno trouby položte pekáček naplněný vroucí vodou, mřížku umístěte na střed. Z philadelphie a mascarpone slijte tekutinu a poté je vyšlehejte. Vmíchejte zakysanou smetanu, vajíčka – jedno po druhém, žloutek, pak i vanilku a cukr. Pošírované hrušky i poleva jsou poměrně sladké, proto cukr přidávejte opatrně a podle vlastní chuti. Na připravený korpus navrstvěte trochu náplně, okapané pošírované hrušky, na ně pak zbytek náplně. Dort postavte na mřížku a pečte přibližně hodinu. Jakmile je okraj dortu propečený, ale jeho střed se stále lehce chvěje, je hotovo. Cheesecake nechte úplně vychladnout.

4 Připravte praliné polevu. V pánvi rozpusťte cukr s vodou a solí, přisypte mandle a lískové ořechy. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až cukr začne krystalizovat a karamelizovat. Použijte dřevěnou vařečku a ořechy dobře obalte v karamelu. Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí rozmixujte výkonným mixérem (tyčový nestačí) na hladkou polevu. Praliné nalijte na dort a ozdobte lískovými oříšky nasekanými nahrubo. Dort dejte přes noc vychladit do ledničky. Před podáváním dort obkružte nožem a vyjměte z formy.

NĚCO NAVÍC
Pro zdůraznění chuti všechny ořechy použité v receptu předem opražte. Troubu zapněte na vysoký výkon. Ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Teplotu ihned snižte na 150°C. Ořechy pražte okolo 15 minut a sledujte, zda nehnědnou až moc rychle. Ořechy poté sesypte do utěrky, zabalte a důkladně promněte, abyste je zbavili slupek. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dvojitý pečený nepečený cheesecake

Matcha cheesecake

Slaďoučké hrušky

Přidat komentář