Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové pohárky s irskou whiskey & baileys

Zbyly vám po večírku nedopité lahve whisky či baileys? Šup s nimi do horké čokolády! 

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4 pohárky
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Vaření 0:10
Nápoj

Ingredience

    • 15g kvalitní instantní kávy, rozpuštěné v 60ml horké vody
    • 150g tmavé čokolády, nasekané + kousek na hoblinky na ozdobu
    • 150g másla
    • 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 2,5 lžíce irské whiskey (např. Jameson)
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 150g krupicového cukru + 1 lžíce
    • 300ml smetany ke šlehání 33%
    • 2 lžíce baileys
    • špetka soli

Příprava jídla

1 Do ohnivzdorné mísy dejte kávu, čokoládu a máslo a nad horkou vodní lázní míchejte, až se rozpustí. Odložte.

2 Do jiné ohnivzdorné mísy dejte žloutky, whiskey, vanilku, 150 g cukru a 1 lžíci studené vody. Položte nad uvolněnou horkou lázeň a šlehejte 3 minuty do zhoustnutí. Mísu sejměte a spodek ponořte do nádoby s ledovou vodou (ani kapka ale nesmí přijít do krému!). Šlehejte další 2–3 minuty, až ještě více zhoustne a trochu vychladne. Vmíchejte čokoládovou směs.

3 V čisté míse šlehejte bílky se špetkou soli do měkkých špiček. Přidejte lžíci cukru a vyšlehejte na pevný sníh. Čtvrtinu sněhu jemně vmíchejte do čokoládového krému, pak opatrně po částech vmíchejte i zbylý sníh. Přendejte do skleniček a nechte 2cm okraj. Dejte chladit na 3–4 hodiny, až ztuhne. 

4 Smetanu s baileys vyšlehejte a rozdělte na připravenou pěnu. Posypte strouhanou čokoládou a podávejte vychlazené. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Datlové cupcaky s bourbonem & kandovanými ořechy

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

Bábovičky s koňakem & tekoucím středem

Přidat komentář