Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

Koláč s ďábelsky čokoládovým krémem s kapkou brandy a nadýchanou čepicí je tak skvělý, že se na něm stanete závislými! 

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení
P
Koláč

Ingredience

    • 375g čokoládových sušenek, rozdrcených nahrubo
    • 120g másla, rozpuštěného

    NA KRÉM

    • 180ml mléka
    • 250ml smetany ke šlehání 33%
    • 150g 70% tmavé čokolády
    • 220g tmavé čokolády na vaření
    • 60g třtinového cukru
    • 75g krupicového cukru
    • 35g kukuřičného škrobu
    • 125ml brandy
    • 5 vajec o pokojové teplotě, žloutky a bílky oddělené

    NA PUSINKOVOU ČEPICI

    • 385g krupicového cukru
    • 3/4 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů neboli vinného kamene
    • kakao holandského typu na poprášení 

Příprava jídla

1 Sušenky v robotu rozmixujte najemno. Přidejte máslo a promíchejte. Přesuňte do lehce vymazané koláčové formy o objemu 1,5 litru (o průměru 20–23cm a s vyššími okraji) a obrácenou lžící upěchujte na dno a okraje. Dejte na 30 minut chladit.

2 Na krém nalijte do rendlíku mléko a smetanu, přidejte obě nasekané čokolády a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se čokoláda rozpustí a směs se téměř vaří. V míse prošlehejte třtinový cukr, krupicový cukr, škrob, brandy a žloutky. Pak do mísy pramínkem lijte a zašlehávejte horkou čokoládovou směs. Vraťte krém do rendlíku a za stálého šlehání zahřívejte na středním plameni, až se směs začne vařit. Pokračujte ve šlehání 1–2 minuty do zhoustnutí a vypněte. Nechte chladnout 10 minut. Potom znovu prošlehejte a nalijte na sušenkový základ. Nechte chladit cca 3 hodiny do ztuhnutí (viz Něco navíc).

3 Na pusinkovou čepici dejte do rendlíku 180ml vody, 330g krupicového cukru a kypřicí prášek nebo vinný kámen. Na středním plameni míchejte kovovou lžící, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu – nemíchejte a vařte 7–8 minut, až jen lehoulince zezlátne. Vypněte a nechte 4 minuty stát (karamel bude dál trochu tmavnout). Odložených 5 bílků vyšlehejte do měkkých špiček. Po čás- tech zašlehejte zbylých 55g cukru a vyšlehejte na pevný sníh. Za stálého šlehání pramínkem vlijte horký karamel a šlehejte ještě další 2–3 minuty. Pak po částech zašlehejte 125ml vody. Navršte na koláč jako obláčky, dejte chladit na 30 minut. Před podáváním poprašte kakaem.

NĚCO NAVÍC
Pokud se bude zdát, že vychladlý čokoládový krém vypadá jako sražený, znovu ho prošlehejte. Koláčový korpus ze sušenek si můžete připravit den předem. Pusinkovou čepici lze vynechat a koláč ozdobit pouze šlehačkou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Datlové cupcaky s bourbonem & kandovanými ořechy

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

Bábovičky s koňakem & tekoucím středem

Čokoládové pohárky s irskou whiskey & baileys

Hříšné čokoládové dezerty

Přidat komentář