Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketové koule s fetou v rajské omáčce
Cuketové koule s fetou v rajské omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cuketové koule s fetou v rajské omáčce

4.2/5 Počet hodnocení: 18
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1293 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 106 g
Tuky 63 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrové koule se schovanými cuketami si ve vzácné shodě zamilují příznivci této zeleniny i ti, kdo jí jinak moc neholdují. V kombinaci s rajčatovou omáčkou a čerstvým pečivem, těstovinami či rýží jsou naprosto dokonalé. V redakci jsem pekáček bagetou vytřeli do sucha!

Suroviny

menší – maximálně 25 cm
sůl 1 ČL
jarní cibulka 3 ks
nakrájená nadrobno
nebo feta, nakrájená nahrubo
strouhanka 75 g
čerstvá (ze 2 rohlíků) nebo cca 100 g obyčejné
chilli sušené ½ ČL
vločky
najemno nastrouhaná z 1 citronu
máta 3 PL
nakrájená nahrubo
vejce 1 ks
pepř
čerstvě mletý
bazalka 1 hrst
k podávání
Na omáčku
olivový olej 1 PL
+ na vymazání
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
nebo pasta z tuby

Postup

1

Připravte omáčku. V rendlíku na oleji opékejte cibuli a česnek zhruba 5 minut dosklovita. Přidejte protlak, balzamikový ocet a cukr, minutu míchejte. Přidejte vývar či vodu, krájená rajčata, sušené bylinky, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte 20 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí. Odstavte a vmíchejte nasekanou bazalku.

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C a nachystejte cuketové koule. Celé cukety nastrouhejte do velké mísy, osolte, dobře promíchejte. Dejte stranou na 15 minut, aby pustily vodu. V čisté látkové utěrce z nich vodu vymačkejte. Mísu vytřete dosucha. Vraťte do ní cuketu, přidejte jarní cibulky, sýr, strouhanku, chilli vločky, citronovou kůru, mátové lístky, vejce a spoustu černého pepře. Důkladně promíchejte, pak rozdělte na poloviny a pak znovu na poloviny a pak každou na 3 díly – získáte tak 12 koulí.

3

Koule vložte do přiměřeně velkého pekáče či více zapékacích nádob, podle potřeby vymazaných olejem. Pečte 20–30 minut, aby koule zezlátly. Pak přidejte omáčku
a vraťte do trouby na dalších 10 minut, aby koule byly uvnitř horké a omáčka bublala. Posypte bazalkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Jako příloha se hodí čerstvé pečivo, těstoviny či rýže, ale skvělé jsou i jen tak s omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč