Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dokonalá vaječná omeleta

Omeleta chce trochu zkušenosti a umu, aby byla nadýchaná a bez poskvrnky. I proto bývá její příprava zrádná, s tímhle návodem to ovšem zvládnete na jedničku.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 1 osobu
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Chuťovka

Ingredience

    • 3 vejce
    • 1 lžíce másla + kousek na potření
    • 1 lžíce nasekané pažitky
    • sůl

Příprava jídla

1 Vejce vyklepněte do mísy, osolte a rozšlehejte vidličkou, aby se žloutek a bílek spojily v jednolitou hmotu.

2 Nepřilnavou pánev rozehřejte na středním plameni. Přidejte lžíci másla, nechte rozpustit a počkejte chvilku, až zapění. Přidejte vejce a ihned je promíchejte stěrkou (nebo vařečkou) po celé ploše pánve. Míchejte rychle a intenzivně, aby nevznikaly žádné větší kusy. Občas stěrkou objeďte okraj pánve a vraťte vejce z okrajů zpátky do středu.

3 Pokračujte, dokud vajíčka nezačnou houstnout. V tu chvíli s nimi několikrát pořádně zatřeste (posouvejte pánev vodorovně, rychle tam a zpátky) a rozprostřete je rovnoměrně po celé ploše pánve. Vejce jsou už v této chvíli krémová a na dně začínají tuhnout.

4 Na straně rukojeti pánve omeletu po okraji opatrně uvolněte a začněte ji zlehka rolovat směrem ke středu. Poté pánev otočte a omeletu uvolněte na protějším okraji. Stěrkou podeberte okraj omelety a přeložte jej směrem ke středu. Nestresujte se s tím, že se omeleta při tvarování na okrajích trochu potrhá, protože ta pěkná nepotrhaná část je schovaná vespod.

5 Srolovanou omeletu posuňte ke kraji pánve, který je naproti rukojeti. Poté pánev sundejte z plamene, uchopte za rukojeť a omeletu opatrně setřeste až k samotnému okraji. Stačí několikrát klepnout o stůl nebo jí zase pomoct stěrkou.

6 Pánev opatrně vyklopte na talíř hladkou stranou omelety nahoru. Omeletu pak na talíři vyrovnejte a dotvarujte (pozor – je horká, tak si klidně pomozte ubrouskem). Potom omeletu naleštěte kouskem studeného másla a ozdobte pažitkou. Očistěte talíř a hned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Postup na omeletu berte jako výchozí bod. Omeletu můžete plnit třeba strouhaným sýrem, uzeninou, bylinkami, dušenými houbami... Omeleta se plní až těsně před srolováním. Bylinky a koření můžete naopak vmíchat už na začátku při šlehání vajec.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kari s krevetami, lososem a mangem podle Nigelly

Špagety s rajčatovou omáčkou a trhaným kuřecím masem

Přidat komentář