Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem

Milujete salát caprese a rádi byste si ho dali i jako hlavní chod? My také – dali jsme do něj domácí těstoviny, podáváme ho zatepla a na hlad si po něm nikdo nestěžuje! Navíc si při přípravě domácích těstovinových oušek můžete vyhrát i s dětmi. Orecchiette si můžete také nachystat do zásoby, na rozdíl od jiných domácích těstovin je ale doporučujeme namísto sušení mrazit.

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2–3 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT5M
Vaření 0:05
Těstoviny

Ingredience

    NA DOMÁCÍ ORECCHIETTE

    • 250 g hladké mouky (nebo víc, podle potřeby)
    • 1 lžička mořské soli
    • 100 g ricotty + 1 velké vejce

    NA BAZALKOVÉ PESTO

    • 2–3 velké hrsti bazalkových lístků
    • 1/2 lžičky soli, nejlépe vločkové mořské
    • 50 ml panenského olivového oleje
    • 2–3 stroužky česneku, oloupané a překrojené na půl
    • 50 g piniových oříšků
    • 4 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
    • čerstvě mletý pepř (nemusí být)

    K PODÁVÁNÍ

    • 1–2 vyzrálá rajčata, nakrájená na klínky
    • 100–150 g mozzarelly (nebo ještě lépe burraty), nakrájené na plátky či natrhané
    • bazalkové lístky na ozdobení

Příprava jídla

1 Na domácí těstoviny smíchejte mouku se solí. Prsty do směsi zapracujte ricottu. Ve směsi udělejte důlek, nalijte do něj vejce prošlehané se 2 lžičkami vody, pak ho po troškách zasypávejte moukou a zapracovávejte ji druhou rukou. Vypracujte těsto a zhruba 5 minut ho hněťte. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut odpočívat při pokojové teplotě.

2 Mezitím připravte pesto: Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření. Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit. Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost. Pesto můžete také připravit v mixéru, robotu či pomocí tyčového mixéru.

3 Odleželé těsto znovu prohněťte, aby bylo opravdu hladké. Postupně z něj odebírejte kousky velikosti menšího vejce, vyválejte z nich hádky, nakrájejte je na kousky a z těch vytvarujte kuličky o průměru asi 2cm. Z nich pak příborovým nožem vytahujte ,ouška‘. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny; domácí orecchiette se vaří cca 5 minut.

4 Scezené těstoviny podávejte promíchané s pestem, nakrájenými rajčaty a mozzarellou (či burratou), ozdobené bazalkovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete tenhle salát ve variantě expres, vypusťte výrobu domácích těstovin a nahraďte je těmi kupovanými (nejlépe čerstvými), a budete mít uvařeno do 15 minut. Do salátu se stejně dobře jako těstoviny hodí i noky.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář