Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1840 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 190 g
Tuky 72 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí či kvalitní kupované chlazené těstoviny nepotřebují složité kombinace. Co takhle jednoduchá rajčatová omáčka?

Suroviny

lze nahradit oloupanými zralými rajčaty (viz Něco navíc)
olivový olej 1 PL
malá, nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
bazalka 1 hrst
rozmarýn lístky
tymián 1 špetka
odrhnuté lístky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný, k podávání
Na těsto
+ na poprášení (viz Něco navíc)
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
mírně prošlehané
prošlehaný

Postup

1

Na těsto promíchejte v robotu mouku a špetku soli, vlijte vejce a žloutek a zpracovávejte, až se utvoří těsto (1–2 minuty). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu a hněťte dohladka (3–5 minut). Zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

2

Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte tyčovým mixérem na hrubé pyré a odložte. V hlubší pánvi nebo v rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte asi 6 minut. Pak přidejte česnek a opékejte další 2 minuty. Přidejte rozmixovaná rajčata a bylinky, zmírněte oheň a zvolna vařte dohusta, a aby se chuti rozvinuly, trvá to nejméně 20 minut. Osolte a opepřete a udržujte teplé.

3

Těsto rozdělte na 2 díly a po jednom je několikrát mírně poprášené moukou prožeňte strojkem na těstoviny, postupně od nejširšího nastavení na 3mm tloušťku těsta. Placku nařežte pomocí nástavce na špagety, mírně poprašte moukou a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

4

Špagety uvařte v hrnci s osolenou vařící vodou al dente (3–4 minuty), sceďte a podávejte horké promíchané se sugem a posypané nastrouhaným sýrem.

NĚCO NAVÍC

Na poprášení těsta během rozvalování a odkládání je ideální semolinová mouka (z tvrdé pšenice). Použijete-li obyčejnou mouku, zacházejte s ní co nejúsporněji. Nemáte-li strojek na těstoviny, respektive nástavec na špagety, můžete s trochou úsilí těsto rozválet ručně a nakrájet na širší dlouhé nudle – tagliatelle či pappardelle. Špaget si můžete udělat i víc a pak je usušit podobně jako babičkovské polévkové nudle nebo ještě lépe zamrazit. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží i několik týdnů. V plné sezoně, nebo když si dovezete rajčata z dovolené v Itálii, můžete sugo uvařit i z čerstvých rajčat. Krátce je spařte v horké vodě, pak je na špičce nařízněte do kříže a oloupejte. Vaření bude trvat mnohem déle, než docílíte správné chuti rajčat (nejméně hodinu).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč