Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fajita s paprikami a kuřecím masem

Z úcty k zemi původu tohohle receptu odměřujeme suroviny na hrnky (250 ml) a lžíce a lžičky, jak to ve Státech dělají.

Vydání: 2018/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Vaření 0:15
Kuře

Ingredience

    NA SÝROVOU RÝŽI

    • 3 hrnky uvařené bílé nebo hnědé rýže (1,5 hrnku neuvařené)
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 hrnek omáčky na enchiladas (viz Něco navíc)
    • 1/3 hrnku řeckého jogurtu
    • 1 hrnek nastrouhaného výrazného čedaru + navíc podle chuti (celkem by mělo stačit cca 150g)
    • 400 g konzerva černých fazolí, scezená a propláchnutá
    • 2–3 hrsti čerstvého koriandru
    • 2 jarní cibulky, nakrájené

    NA FAJITAS

    • cca 650 g kuřecích prsních řízků
    • 3 lžíce olivového oleje + na opékání
    • 1,5 lžíce kořenicí směsi fajita
    • po 1 červené, 1 oranžové a 1 žluté paprice, zbavené semínek a nakrájené na proužky
    • 4 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
    • šťáva z 1 limety
    • 8 malých pšeničných tortill, prohřátých
    • čerstvý koriandr podle chuti
    • 1 avokádo, vypeckované, oloupané, dužina nasekaná
    • balkánský sýr k podávání

    NA TEX-MEX OMÁČKU

    • 1/2 hrnku kečupu
    • 2 mírně vrchovaté lžíce zakysané smetany
    • 1 lžička hnědého cukru
    • 1–2 lžičky chilli omáčky
    • 1/2 lžičky mleté (pálivé) uzené papriky
    • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
    • šťáva z 1/2 limety sůl

Příprava jídla

1 Na tex-mex omáčku prošlehejte v misce kečup a zakysanou smetanu, pak přidejte ostatní přísady a znovu prošlehejte. Podle chuti osolte. Zakryjte a odložte do chladničky.

2 Rozehřejte grilovací nebo těžkou pánev. V misce obalte kuře ve 2 lžících olivového oleje a koření fajita. Zbývající lžíci oleje promíchejte s paprikami. Maso a papriky opečte (na negrilovací pánvi každé zvlášť) doměkka a tak, aby maso bylo propečené – podle potřeby použijte další olej.

3 Mezitím připravte rýži. Opečte ji v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje (5 minut). Často ji míchejte, aby rovnoměrně zezlátla. Přidejte omáčku, řecký jogurt a čedar. Přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání vařte dokrémova, asi 5 minut. Podle chuti přidejte ještě trochu sýra. Vmíchejte černé fazole, čerstvý koriandr a jarní cibulky. Do chvíle podávání udržujte teplé.

4 Opečené maso nechte chvilku odpočinout a pak ho nakrájejte na proužky. Spolu s paprikami ho promíchejte s koriandrem a limetovou šťávou.

5 K podávání přehněte prohřáté placky a naplňte je nejprve sýrovou rýží, pak masem s paprikami. Ozdobte čerstvým koriandrem, nakrájeným avokádem a balkánským sýrem. Pokapejte texmex omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Omáčku můžete smíchat z 1 hrnku hotové omáčky na špagety, 1 lžičky česnekového prášku (mletého sušeného česneku), 1 lžičky sušené bazalky, 1 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžiček chilli koření (mletého chilli) a cibulového prášku (mleté sušené cibule), soli a pepře podle chuti.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Omáčka romesco a pečené brambůrky

Plněné papriky s kuskusem, fetou a špenátem

Plněné papriky jako polévka

Ryba s paprikami po španělsku

Teplý salát à la puttanesca ze žlutých paprik

Papriky s čočkou a vejci

Přidat komentář