Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

Klasiku z rakouských sjezdovek si konečně můžete dát i bez lyžařských výkonů.

Vydání: 2014/1
Autor:
Hodnocení:
42 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT7M
Vaření 0:07
Chuťovka Středoevropská

Ingredience

    • 60 ml mléka
    • 6 g čerstvého droždí
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 170 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 vejce
    • 1 lžíce másla, změklého
    • 60 g švestkových povidel

    NA DOKONČENÍ

    • 40 g mletého máku
    • 40 g moučkového cukru
    • 70 g másla
    • 600 ml vanilkové omáčky (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 V rendlíku na mírném ohni zahřejte mléko, aby bylo vlažné, nesmí se vařit! Rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr. Promíchejte, poprašte 1 lžící hladké mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na povrchu se vytvoří drobné bublinky.

2 Do mísy vsypte mouku a sůl, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vejce a kvásek, přidejte máslo a vařečkou postupně od středu vymíchávejte těsto, až je hladké a elastické. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 40 minut.

3 Vykynuté těsto propracujte, roztáhněte do čtverce 10 x 10 cm a rozkrojte na čtyři stejné čtverečky. Doprostřed každého čtverce dejte lžíci povidel a těsto zabalte do bochánku, položte spojem dospod na vál a nechte ještě 15 minut kynout.

4 Mák smíchejte s cukrem, v rendlíku rozehřejte máslo.

5 Do kastrolu vložte pařák, přilijte vodu, tak aby nedosahovala na dno pařáku, a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte na střední plamen, na pařák rozložte knedlíky, přiklopte poklič- kou a nechte 7 minut vařit v páře.

6 Hotové knedlíky vyndejte, propíchejte na několika místech vidličkou, aby se neroztrhaly (potřebují se tzv. vypářit) a ihned potřete rozpuštěným máslem, aby neokoraly. Do talíře vlijte vanilkovou omáčku, dovnitř položte knedlík a posypte ho mákem s cukrem a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC

Na vanilkovou omáčku vyšlehejte 5 žloutků, 100g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr do světlé pěny. V rendlíku mírně zahřejte 500 ml smetany ke šlehání s 1 vanilkovým luskem a s vyškrábnutými semínky. Třetinu smetany vmíchejte ke žloutkové směsi, zbytek přiveďte k varu a poté vyjměte lusk. Stáhněte plamen a vmíchejte žloutkovou směs, až vznikne hladká vanilková omáčka.

Recept je z kuchařky Romana Vaňka Klenoty klasické evropské kuchyně.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špekové knedlíky

Chlupaté knedlíky

16x povidla a co s nimi!

Přidat komentář