Klasický holandský řízek podle domácího receptu. Rychlý oběd, nebo večeře. Ideální s vařeným bramborem, nebo jemnou bramborovou kaší. K tomu nakládaná okurka, nebo zelný salát a jídlo jako od maminky je na stole.
Suroviny
vepřové maso mleté
500
g
nejlépe bůček
gouda
150
g
studené, na naložení masa
sůl
na naložení masa
vejce
3
ks
1 do masové směsi, 2 na obal
mouka
na obal
tuk
na smažení, nejlepší budou na přepuštěném másle nebo na sádle
strouhanka
na obal
pepř
na dochucení masové směsi
Postup
1
Maso si den předem naložíme do soli a studeného mléka a necháme odležet v lednici. Tento krok můžete vynechat, ale maso díky tomu bude šťavnatější.
2
Poté mléko sceďte a do masa přidejte sýr, jedno vejce, pepř, sůl a nechte směs chvíli odpočinout. Měla by mít pokojovou teplotu. Z masové směsi následně vytvarujte karbanátky vysoké zhruba 1 cm.
3
Karbanátky obalte v klasickém trojobalu: nejprve je obalte v hladké mouce, potom ve vajíčku, a nakonec ve strouhance.
4
Smažte na rozpáleném tuku dozlatova přibližně 3 minuty z každé strany. Pokud chcete řízky péct, pak v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 minut.