Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bylinkovo-česnekový vepřový bok

Lahůdka, kterou máme ověřenou ve verzi s česnekem a uzenou paprikou – tentokrát jsme ji pro změnu ochutili bylinkami a je snad ještě chutnější!

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ rozležení
PT3H
Vaření 3:00
Maso

Ingredience

    • 800 g pěkného libového vepřového bůčku bez kosti
    • 4 bobkové listy
    • po 5 kuličkách černého pepře a nového koření a sůl

    NA BYLINKOVOU PASTU

    • 2 palice česneku, rozebrané na stroužky
    • 1 lžíce soli
    • 2 pořádné hrsti jemně nasekané petržele
    • 1 hrst otrhaných lístků tymiánu
    • 4 lžíce olivového oleje nebo podle potřeby 

Příprava jídla

1 V širokém kastrolu přiveďte k varu vodu, opatrně do ní vložte maso (aby bylo tak akorát ponořené) a všechno koření i sůl, znovu přiveďte k varu, přiklopte, ztlumte a na malém plameni pak zvolna vařte, dokud nebude maso dokonale měkké, podle potřeby můžete dolévat vodu.

Mezitím oloupejte česnekové stroužky, prolisujte je do misky a smíchejte se všemi ostatními surovinami na pastu. Vyndejte uvařené maso z vývaru (ten uchovejte na pozdější použití, třeba na ovarovou polévku – viz Něco navíc). Ještě horké maso potřete pastou ze všech stran, zabalte ho do alobalu, vložte do širší nádoby s rovným dnem, zakryjte prkénkem a zatižte, třeba plechovkami. Vložte do lednice a nechte odležet 2–3 dny, ale klidně i týden, maso je solí a tukem ochráněné proti zkáze.

3 Potom vybalte z alobalu a krájejte na co nejjemnější plátky. (Pokud chcete maso opravdu pikantní, nechte na něm pastu a krájejte maso i s ní, v jemnější verzi pastu setřete a nakrájejte jenom maso.) Podávejte s omáčkami, křenem, hořčicí, okurčičkami a čerstvým chlebem.

NĚCO NAVÍC
Vepřový vývar má specifickou chuť i vůni, skvělou polévku z něj uděláte, když do něj zavaříte trošku krup a horkým vývarem s kroupami zalijete jemně nastrouhaný křen v talíři.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Vinná klobása s červeným zelím

Parlamentní brambůrky

Patrikova chilli omáčka

Reuben dog

Pečenáče z uzených makrel

Utopené špízky

Přidat komentář