Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbové taštičky s kadeřávkem a hráškem
Houbové taštičky s kadeřávkem a hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houbové taštičky s kadeřávkem a hráškem

3/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 6–8 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3363 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 268 g
Tuky 209 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo jednoho velkého slaného koláče upečte taštičky do ruky: jednak se lépe mrazí a také si je snadno zabalíte i druhý den s sebou. Mražený hrášek je ideální příloha: doplní vitaminy a jako železnou zásobu ho má v mrazáku snad každá domácnost. V každém případě použijte chuťově výrazný sýr, vyzkoušet můžete i ten s modrou plísní.

Suroviny

+ 1 lžíce navíc do hrášku
malé, hnědé, nakrájené na čtvrtky
zbavený tuhých stonků
tymián
pár větviček, lístky odrhnuté
česnek 1 stroužek
podrcený
čedar 100 g
nastrouhaný, nebo gruyère, nastrouhaný
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
sůl
hrubá, na posypání
sezamová semínka
na posypání
mražený hrášek 320 g

Postup

1

Připravte náplň. Na pánvi rozehřejte máslo a opékejte na něm houby. Kadeřávek nakrájejte na drobná sousta a přidejte je houbám: cílem je, aby se houby opékaly a vypařující se voda změkčila a parou ‚uvařila‘ kadeřávek. Jakmile kadeřávek změkne, přidejte lístky tymiánu a podrcený česnek a ještě minutu společně opékejte. Nechte náplň zchladnout, pak do ní vmíchejte nastrouhaný sýr.

2

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Na mírně pomoučněné pracovní desce vyválejte listové těsto na tloušťku 5 mm. Pomocí malého talířku nebo formičky jako šablony vykrojte nožem z těsta kolečka. (My jsme použili talířek o průměru 13 cm.)

3

Kolečka těsta přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Na kolečko umístěte trochu náplně, nechte volný okraj, ten potřete vejcem a překlopte, aby vznikla taštička, okraj dobře přitlačte. V tento moment také můžete dát taštičky do mrazáku – viz Něco navíc.

4

Taštičky potřete vejcem a posypte hrubou solí a sezamem. Plech s taštičkami vložte do trouby a pečte 20–25 minut, nebo dokud nejsou taštičky zlaté.

5

Pár minut před tím, než budou hotové, dejte vařit vodu. Do vroucí vody vsypte hrášek a vařte 2–3 minuty. Potom hrášek slijte, dejte do misky a vmíchejte do něj lžíci másla. Podávejte společně s horkými taštičkami.

NĚCO NAVÍC
Taštičky nechte zmrznout v jedné vrstvě rozložené na tácu nebo plechu na nepřilnavé podložce, pak uložte do těsnící krabičky a vraťte do mrazáku. Před pečením vyskládejte zmrazené taštičky na plech vyložený pečicím papírem, umístěte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 40 minut, nebo dokud nebudou zlaté a ve středu horké. Případně můžete taštičky v troubě předpéct, vyndat, vychladlé zamrazit a před konzumací v troubě na horkovzduch dopéct.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč