Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gruzínské slané koláče – kubdari, lobiani, chačapuri
Gruzínské slané koláče – kubdari, lobiani, chačapuri
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Gruzínské slané koláče – kubdari, lobiani, chačapuri

4.6/5 Počet hodnocení: 20
Více než dvě hodiny Pro zkušené Na 4 koláče (těsto a každá náplň)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6713 kcal
Bílkoviny 355 g
Sacharidy 617 g
Tuky 348 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Praze rostou gruzínské restaurace a bistra jak houby po dešti, gruzínská kuchyně se totiž dostává na výsluní. V duchu tohohle trendu jsme pozvali do kuchyně naší editorky Jany temperamentní paní Mančo z vinohradské Polévkárny, aby nás zasvětila do tajů výroby ikonických slaných koláčů. A vznikl z toho recept na gruzínské slané koláče – kubdari, lobiani, chačapuri. Teď si můžete slané placky vytvořit i vy, fotonávod a detailním popis vás provedou krok za krokem.

Suroviny

Na těsto
mléko 125 ml
smíchaného se 125 ml teplé vody + další na případné rozředění
+ trocha na vál a plech
máslo 100 g
+ na potření a na plech
sůl ½ ČL
olivový olej 1 PL
dobrého
vejce 1 ks
prošlehané s mlékem na potření
Na masovou náplň (koláč kubdar)
nejlépe roštěná, lze použít i vepřovou krkovici nebo mleté maso
velká, nakrájená nadrobno
pískavice řecké seno 1 ČL
nejlépe utscho-suneli (pískavice modrá) - seženete v ruských obchodech nebo na Sonnentor.com
koření ½ ČL
koření dzíra, lze nahradit mletým kmínem
sůl
kopr 1 hrst
čerstvý, nasekaný
Na fazolovou náplň (koláč lobiani)
nakrájené nadrobno
slunečnicový olej 3 PL
na kostičky
fazole 1 konzerva
400 g, nebo 400 g fazolí předem uvařených doměkka, rozmixovaných nahrubo nebo umletých
sůl
pepř
čerstvě mletý
pórek 1 hrst
nakrájený na drobno
koriandr čerstvý 1 hrst
nasekaný na drobno, lza nahradit špenátem
koriandr mletý ½ PL
lze nahradit sušeným tymiánem
Na sýrovou náplň (koláč chačapuri)
tučná, v bloku

Postup

1

VYPRACUJTE TĚSTO

příprava těsta na gruzínské slané koláče
Droždí rozdrobte do trošky mléčné směsi a nechte vzejít kvásek. Mouku vysypte do zadělávací mísy, doprostřed udělejte důlek a vlijte kvásek a rozpuštěné máslo, propracujte a pak po částech zapracujte zbylou mléčnou směs a sůl. Celkem bude zpracovávání trvat 5–10 minut, výsledkem bude lepivé řidší těsto. To na povrchu pokapejte olejem, mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte hodinu kynout, během té doby ho dvakrát až třikrát přeložte vlhkýma rukama.

2

ZÁKLAD NA KOLÁČE

tvarování koláčů
Těsto rozdělte na 4 stejné části, na pomoučněné ploše z nich udělejte bochánky a nechte ještě 20 minut kynout, ale ne déle, aby těsto neoschlo. Pokud budete těsto plnit masovou náplní, ještě ho propracujte.

3

MASOVÁ NÁPLŇ 

příprava masové náplně
Nakrájejte maso na tenké plátky a potom na malé kostičky. Budete k tomu potřebovat opravdu ostrý nůž, a práci vám usnadní i to, když bude maso chladem ztuhlé z lednice. Maso pak nechte dojít do pokojové teploty, dejte ho do mísy a dobře promíchejte s ostatními surovinami na náplň.

+ NĚCO NAVÍC
Paní Mančo nám prozradila, že do kubdari dávají ve Svaneti i konopí, které horalům pomáhá utužovat zdraví v drsných horských podmínkách, ale uklidnila nás, že ona to ve své Polévkárně nedělá. (Její syn zase upozornil na granátová zrnka jako jednu z klíčových surovin gruzínské kuchyně, a když se nedají zapéct do koláčů, alespoň se jimi dá zdobit nebo je mlsat při práci.)

4

FAZOLOVÁ NÁPLŇ

příprava fazolové náplně
Cibuli opečte na oleji hodně dozlatova (bude to trvat asi 20 minut), potom přidejte slaninu, opečte ji a pak vmíchejte připravené fazole, sůl a pepř. Odstavte a nechte směs vychladnout. Zbylé ingredience na fazolovou náplň použijete až při balení náplně do těsta.

+ NĚCO NAVÍC
Paní Mančo doporučuje fazolovou náplň jako nejvhodnější, když budete koláč chtít jíst i později studený. A my v redakci to můžeme potvrdit, byla skvělá i druhý den!

5

SÝROVÁ NÁPLŇ

příprava sýrové náplně
Oba sýry nastrouhejte nahrubo a jemně je v míse promíchejte.

+ NĚCO NAVÍC
Koláče se sýrovou, stejně jako s masovou náplní se musí jíst horké, nejlépe čerstvě vytažené z trouby. Pokud je nestihnete sníst hned, můžete si je později ohřát, ale paní Mančo rozhodně zapovídá mikrovlnnou troubu: „Ohřejte je buď v rozpálené troubě, nebo je prohřejte na pánvi na trošce másla nebo olivového oleje,“ radí.

6

PLNĚNÍ KOLÁČŮ

plnění gruzínských slaných koláčů
Velký plech vymažte máslem a vysypte moukou. (Paní Mančo používá hladkou, protože jak říká, tolik různých mouk máme jen tady, ve světě si pekaři musí většinou vystačit s hladkou.) Vykynutý bochánek těsta jemně roztáhněte prsty do kulatého plátu o průměru asi 20 cm a tloušťce 1–1,5 cm. Na něj rovnoměrně rozprostřete 1/4 zvolené náplně tak, aby zůstaly okraje volné. Pokud děláte koláč s fazolovou náplní, posypte ji ještě 1/4 pórku a koriandru/špenátu a 1/4 mletého koriandru/sušeného tymiánu. Pak odspodu začněte těsto vytahovat a skládat do varhánků, až složíte jakýsi měšec. Těsto nahoře spojte, koláč i s náplní pomoučněnýma rukama uplácejte a vprostřed udělejte prstem otvor asi 2 cm v průměru, aby měla kudy unikat pára. Zopakujte se zbytkem těsta a náplně a získáte 4 koláče.

7

PEČENÍ

potírání koláčů před pečením
Troubu rozpalte na vysokou teplotu, paní Mančo doporučuje 240 °C. Koláče opatrně přesuňte na připravený plech, potřete je vejcem prošlehaným s mlékem, a pokud děláte fazolové, můžete je poklást proužky slaniny. Dejte péct na 15, maximálně 20 minut, ne déle, aby koláče nebyly vysušené. Během pečení otočte plech, aby se koláče pekly rovnoměrně. Těsně po vytažení z trouby potřete kouskem másla a jezte hned, ještě teplé.

+ NĚCO NAVÍC
Gruzínci pečou koláče v kamenných pecích za opravdu vysokých teplot, proto paní Mančo radí nebát se pořádně troubu rozpálit. „Ale to už musí každý vědět, jak mu jeho trouba peče,“ uzavírá paní Mančo a bere do ruky nůž, aby nakrájela na první ochutnání... Mňam! 

upečené gruzínské slaná koláče

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč