Recept na tento, ale i jiné netradiční varianty knedlíku najdete v Hravé kuchařce Ilony Chovancové.
Suroviny
Postup
Tři středně velké hrnky vymažte máslem. Z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
Do větší mísy dejte oba druhy mouky, trochu soli, mléko a žloutek, smíchejte dohromady a zlehka vmíchejte sníh z bílku. Touto směsí naplňte do 3/4 připravené hrnky a vložte je do velkého hrnce s trochou vařící vody (měla by dosahovat jen do třetiny až poloviny výšky hrnků) a pod pokličkou je vařte asi 20 minut.
Špejlí zkontrolujte, zda je knedlík hotový (špejle musí zůstat po vytažení suchá). Knedlíky tenkým nožem opatrně uvolněte od stěn, vyklopte je a nakrájejte na plátky.
NÁZOR KUCHAŘKY
„Abych pravdu řekla, před jakýmkoli knedlíkem bych dala přednost bramborovodýňovým nokům,“ napsala nám Ilona Chovancová. V současné době žije ve Francii, kde jí vyšlo několik kuchařských knih, naposled to byla kuchařka, která se právě bramborovými noky zabývá.
RYCHLÁ VEČEŘE
Knedlík s pestem: Tento kukuřičný knedlík se skvěle hodí k přípravě bleskové večeře à la knedlíky s vajíčkem. Knedlík nakrájejte na větší kostky, osmahněte ho na olivovém oleji a na závěr přidejte 1–2 lžíce libovolného pesta. Můžete přidat i kousek slaniny.