Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hummus z červené řepy s plackami rotti
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2304 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 290 g
Tuky 79 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché jídlo, ale skvěle dochucené a povýšené několika detaily, to je přesně styl vítězky MasterChef Česko 2021 Besky, která pro nás tento recept připravila. Hummus vylepšila červenou řepou, která mu dodala nádhernou barvu i zemitou chuť. Jako bonus přidala domácí placky rotti, které jsou skvělé nejen k hummusu, ale i dalším pomazánkám a dipům. 

Suroviny

Na hummus
může být i z konzervy
olivový olej 30 ml
+ na potření řepy a zakápnutí
voda 20 ml
česnek 1 stroužek
malý, oloupaný
sůl 1 ČL
kajenský pepř ½ ČL
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
vymačkaná z 1/2 citronu
sezamová semínka
bílá a černá, opražená nasucho, na posypání
hráškové výhonky
či jiné libovolné microgreens na posypání
Na placky rotti
+ na podsypání
olivový olej 22 g
+ na opékání
voda 222 g
kypřicí prášek do pečiva 4 g
sůl 6 g

Postup

1

Řepu vydrbejte, odkrojte konce, a pokud nemáte výkonný mixér, bulvy oloupejte. Pak řepu nakrájejte na cca 1 cm tlusté plátky, aby se rychleji upekla. Plátky zabalte do alobalu jako do měšce, zakápněte uvnitř olivovým olejem a uzavřete. Vložte do trouby rozehřáté na 200°C a pečte doměkka, trvá to zhruba 50 minut.

2

Po upečení řepu nechte úplně vychladnout. Připravte si k ruce všechny ostatní suroviny, z česneku odstraňte středový klíček. Pokud používáte konzervovanou cizrnu, slijte ji z nálevu, propláchněte a nechte okapat. Všechny suroviny kromě sezamových semínek vložte do blenderu – čím výkonnější přístroj, tím jemnější výsledek. Mixujte do hladké konzistence, pomocí silikonové stěrky občas seškrábněte hummus od stěn blenderu.

3

Všechny suroviny na rotti promíchejte a vypracujte jednolité hladké těsto. Z těsta vytvarujte kuličky a na lehce moukou poprášené pracovní desce vyválejte placky o průměru 15 cm a tloušťce cca 3–4 mm. Placky opékejte na trošce olivového oleje na pánvi dozlatova.

4

Hotový hummus zakápněte trochou olivového oleje, posypte semínky a microgreens a podávejte s plackami rotti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč