Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný páj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7500 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 976 g
Tuky 300 g
Vláknina 232 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspiraci pro tenhle božský koláč z křehkého, dozlatova upečeného těsta a pořádné kupy šťavnatých jablek vonících vanilkou a skořicí jsme našli v zámoří. Podzim ještě ani pořádně nezačal, ale my už nemůžeme čekat! Upečte si ho s námi...

Suroviny

Na těsto
+ na vál
sůl 2 ČL
máslo 225 g
zmražené 10 minut, na kostičky
voda hrnek
Na náplň
+ na závěrečné posypání
třtinový cukr ¾ hrnek
tmavý
mletá
sůl ½ ČL
čerstvě strouhaný
mletý
vyškrábnutá semínka
jablko 2,25 kg
Golden delicious / Braeburn
nastrouhaná kůra
Na dokončení

Postup

1

Na těsto promixujte v robotu mouku, sůl a cukr. Přidejte polovinu másla a 5 pulzy ho zapracujte do směsi. Přidejte zbylé máslo a opět vmixujte 5 pulzy, nebo až budou kousky másla velké jako hrášek. V misce prošlehejte zakysanou smetanu a polovinu ledové vody. Polovinu směsi vlijte k těstu a zašlehejte 3 sekundovými pulzy. Přilijte zbylou směs a opět stejně zapracujte.

2

Těsto přesuňte do mísy a krátce zpracujte rukama, pokud je sušší, přilijte trochu ledové vody. Mělo by držet pohromadě a neměly by v něm být žádné suché části. Rozdělte je na dvě části, jedna by měla být trochu větší než druhá, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.

3

Na náplň dokonale rozmixujte v robotu mouku, cukr, tmavý cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek, hřebíček a vanilková semínka. Oddělte 1/3 hrnku směsi a odložte.

4

Jablka oloupejte, přepulte, zbavte jádřinců a každou polovinu nakrájejte na 6 měsíčků. Dejte je do mísy, přidejte citronovou kůru, 2/3 kořeněné mouky a promíchejte. Pokud je šťávy, kterou jablka pustí, hodně, přisypte trochu mouky.

5

Z lednice vyndejte menší polovinu těsta a vyválejte ji na zlehka pomoučněném válu na kruh o průměru 30 cm. Pak jím vyložte formu na páj. Těsto posypte odloženou 1/3 kořeněné mouky.

6

Jablka vyskládejte do těsta v koláčové formě, začněte pěkně od okrajů a skládejte jeden dílek vedle druhého (viz obr. a). Navrch dejte 2 lžíce másla nakrájeného na kostičky (viz obr. b). Zbylé těsto vyválejte na kruh a položte jej na náplň, okraje začistěte, seřízněte a ozdobte. Celý připravený koláč dejte na 20 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku.

7

Troubu zapněte na 220°C a na nejnižší mřížku dejte plech. Koláč vyjměte z lednice a nařízněte ho navrchu a po stranách. Na dokončení prošlehejte žloutek a smetanu, potřete koláč a posypte jej cukrem. Vraťte do lednice, dokud se trouba nevyhřeje.

8

Koláč dejte do trouby na nahřátý plech a pečte 15 minut, pak snižte na 175°C a pečte dozlatova zhruba 60 minut. Asi 15 minut před dopečením zkontrolujte – pokud po okrajích příliš rychle tmavne, zakryjte jej alobalem. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte alespoň hodinu chladnout.

NĚCO NAVÍC
Koření je nejlepší čerstvě umleté. Jablek se snažte dát na koláč opravdu co nejvíce, v troubě se spečou! Koláč se nejlépe krájí studený, ale chutnější je teplý. Zvlášť pokud si k němu dáte zmrzlinu. Ohřát ho můžete v mikrovlnce.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč