Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní variace na Cobbův salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4017 kcal
Bílkoviny 206 g
Sacharidy 316 g
Tuky 198 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Volně jsme se inspirovali slavnou americkou klasikou, Cobbovým salátem, přidali náruč svěžích jarních surovin a vznikl salát, kterého se v redakci nemůžeme nabažit. Navíc se dá snadno doplňovat ve stylu „co dům a trh dal“.

Suroviny

nejlépe snídaňová
nebo baby chřest, zbavený tuhých konců
sůl
pepř
čerstvě mletý
hlávkový salát 1 ks
okapaná nakládaná artyčoková srdčíka (1 malá sklenička)
ředkvičky 5 ks
nakrájené na tenká kolečka
vejce 4 ks
uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená
tuňák (konzerva) 200 g
ve vlastní šťávě či olivovém oleji, okapaný
dolce, rozdrobená
Na křupavou cizrnu
cizrna 400 g
1 konzerva – cizrna scezená, propláchnutá, okapaná a osušená papírovou utěrkou
olivový olej 1 PL
česnek sušený ½ ČL
sůl ¼ ČL
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
Na medovo-citronovou zálivku
jablečný ocet 3 PL
med 2 PL
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno či drcený
provensálské koření ¼ ČL
nebo italské bylinky
sůl ¼ ČL
pepř ¼ ČL
olivový olej panenský 120 ml

Postup

1

Začněte křupavou cizrnou. Troubu předehřejte na 220°C. Cizrnu rozprostřete na plech
a pokapejte olejem. Pečte 25–30 minut dokřupava, zhruba v polovině protřeste či promíchejte. Potom vyndejte z trouby a ochuťte česnekovým práškem, mletou paprikou, solí a pepřem.

2

Zatímco se cizrna peče, prošlehejte v misce metlou všechny přísady na zálivku až po sůl a pepř. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přilévejte a zašlehávejte olivový olej.

3

V pánvi na mírném až středním ohni vypečte slaninu dokřupava (můžete ji také upéct v troubě spolu s cizrnou). Slaninu vyjměte na papírové utěrky a osušte. V pánvi nechte
1 lžíci vypečeného tuku či ji do ní vlijte. Vložte chřest a obraťte ho na tuku, opepřete a opékejte zhruba 3–4 minuty do mírného změknutí, ale aby zůstal křupavý a křehký.

4

Zkompletujte salát na velký servírovací talíř. Salát rozdělený na listy omyjte, osušte a podle potřeby natrhejte na menší kousky, mírně osolte a opepřete a dejte na servírovací talíř.

5

Přidejte nalámané plátky slaniny, chřest, artyčoky, ředkvičky, vejce, tuňáka a křupavou cizrnu. Posypte rozdrobenou gorgonzolou. Pokapejte trochou zálivky a zbytek nabídněte zvlášť. Hned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč