OBCHOD

Jogurtová polévka s čočkou

Tahle polévka je plná zdravých surovin a svým vzhledem připomíná první jarní výhonky, které vykukují ze sněhu – prostě skvělá volba právě na tohle období! Můžete ji ještě vylepšit pošírovaným vejcem, natrhaným pečeným kuřecím masem nebo kousky uzeného pstruha. 

Vydání: 2016/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 0:25
Polévka

Ingredience

    • 100g rýže natural
    • 60g drobné zelené čočky (puy)
    • 1,25 litru drůbežího vývaru
    • 1 cibule, nastrouhaná najemno
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 500g hustého bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
    • 1 vejce, lehce prošlehané
    • 1,5 lžíce hladké mouky rozmíchané ve 2 lžících studené vody
    • mořská sůl
    • 80g másla
    • 1 lžíce sušené máty
    • 1–2 lžičky drcených sušených chilli papriček nebo podle chuti
    • kůra a šťáva z 1 biocitronu
    • nahrubo nasekaná hladkolistá petrželka a máta a nadrobno nakrájená jarní cibulka k podávání 

Příprava jídla

1 Rýži vařte ve vroucí vodě 5 minut, pak přidejte čočku a společně vařte dalších 15–17 minut doměkka. Sceďte a odložte.

2 V hrnci přiveďte k varu vývar spolu s cibulí a česnekem. V míse prošlehejte jogurt a vejce, pak přidejte rozmíchanou mouku a trochu horkého vývaru a dobře promíchejte. Ztlumte oheň a za stálého šlehání vmíchejte jogurtovou směs. Míchejte 1–2 minuty, polévka se už nesmí vařit! Osolte podle chuti.

3 V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte sušenou mátu a chilli papričku a zahřívejte 2–3 minuty dozlatova. Přidejte strouhanou citronovou kůru (trochu si odložte na ozdobení) a vymačkanou šťávu a dosolte.

4 Rýži s čočkou rozdělte do misek, zalijte polévkou a pokapejte ochuceným máslem. Posypte nakrájenou petrželkou, mátou, jarní cibulkou a odloženou citronovou kůrou a ihned podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář