Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými koftami

Takhle jste kroupy ještě nejedli – v krémové polévce, ve které se snoubí jemná nakyslost jogurtu a citronu s ostrostí chilli. Sem tam se zakousnete do kofty s křupavou kůrčičkou a při tom si v duchu říkáte: proč jsem tohle božské jídlo neobjevil(a) dřív?

Vydání: 2014/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Vaření 0:45
Polévka Balkánská

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 3 stroužky česneku, nadrobno
    • špetka drceného sušeného chilli
    • 1,5 litru zeleninového vývaru
    • 100 g ječných krup, propláchnutých
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • špetka šafránových nitek
    • 500 g hustého bílého jogurtu, o pokojové teplotě
    • 2 zarovnané lžičky kukuřičného škrobu
    • 1 žloutek
    • mořská sůl
    • čerstvá červená chilli paprička a čerstvý koriandr k podávání
    • panenský olivový olej na pokapání

    NA KOFTY

    • 400 g konzerva cizrny, scezené a propláchnuté
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • hrst nasekaného koriandru
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky
    • 1 lžíce čerstvé nasekané máty
    • 2 lžičky mleté kurkumy
    • po 1 lžičce mleté uzené papriky a mletého římského kmínu
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • olej na smažení

Příprava jídla

1 Na kofty v robotu promixujte cizrnu s cibulí nadrobno (ne na kaši). Přidejte do mísy s bylinkami a kořením, osolte, promíchejte a vmíchejte škrob (podle potřeby i víc, aby se směs spojila). Vytvořte koule velikosti vlašského ořechu a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.

2 V hrnci na olivovém oleji na středním plameni opékejte česnek a sušené chilli 30 sekund, pak přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte kroupy, citronovou kůru a šafrán. Vařte 20–25 minut, až budou kroupy měkké.

3 Mezitím v míse prošlehejte jogurt. V menší misce smíchejte škrob a 40–50 ml studené vody, abyste vytvořili hladkou pastu. Pak do ní vmíchejte žloutek a směs zašlehejte do jogurtu. Za stálého šlehání pramínkem přilijte 100 ml horkého vývaru z vaření krup. Nyní jogurtovou směs vlijte do polévky k měkkým kroupám, stále míchejte. Ztlumte plamen a za stálého míchání zahřívejte asi 4 minuty; polévka se nesmí vařit, jen prohřát. Na závěr ji osolte a uchovejte horkou.

4 V hluboké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje a po částech smažte za obasného obracení cizrnové kofty dozlatova – stačí 2 minuty. Nechte okapat na papírových utěrkách.

5 Polévku rozlijte do misek, přidejte kofty, nasekanou čerstvou chilli papričku a koriandr. Pokapejte olivovým olejem a podávejte.

Domácí jogurt

Sušené mléko dodá jogurtu potřebnou hustotu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pošírovaný losos & okurkový salátek s jogurtem

Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem

Domácí jogurt

Jogurtovo-medové semifreddo s ovocem

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

Jogurtová bábovka

Jogurtové pohlazení

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář